Capitala Banatului, paşi timizi în implementarea conceptului de Smart City

0
569

Capitala Banatului începe să facă paşi timizi în implementarea conceptului de Smart City (oraş inteligent). Acesta a fost propus administraţiei municipale timişorene în urmă cu aproape doi ani, de către Dan Bedros, preşedintele Centrului de Afaceri Franco-Român, iar edilii au îmbrăţişat ideea.

Realizările, însă, au fost până în prezent modeste, dar putem aminti, totuşi, şi exemple pozitive, cum ar fi aplicaţia de telefon mobil cu ajutorul căreia utilizatorii pot identifica locuri libere în parcarea de la Modex.

Edilul-şef al Timişoarei, Nicolae Robu susţine că doreşte să extindă în oraş facilităţile bazate pe tehnologia informaţiei. El s-a referit, între altele, la aplicaţia valabilă pentru parcarea de la Modex, în care ar dori să o includă şi pe cea de la Hotel Central şi, ulterior, şi alte parcări din Timişoara.

„I-am cerut city-managerului Robert Kristof să genereze un portofoliu de aplicații mobile și alte aplicații informatice, pentru a implementa elementele ce definesc conceptul de Smart City. Robert va interacționa cu mediul universitar, pentru că îi este apropiat, şi va încerca să materializeze și o inițiativă mai veche a mea, pentru crearea unor grupuri de voluntari care să participe la întâlniri brainstorming pentru a dezvolta efectiv astfel de aplicații. Ne-am gândit să acordăm premii, inclusiv nişte sume de bani, pentru cei care creează aplicaţiile cele mai bune şi care se dovedesc utile”, susţine Robu.

Aria de aplicare poate fi foarte largă

Conceptul de Smart City reuneşte soluții tehnologice dedicate rezolvării problemelor cu care se confruntă orașele contemporane, legate de trafic, aglomerație, poluare etc.. Inovațiile tehnologice și digitale trebuie centrate pe soluționarea eficientă sau cel puţin pe ameliorarea problemelor complexe legate de infrastructură, de instruire sau de comportamente specifice ale membrilor comunităţii, astfel încât să genereze o creștere a calității vieții, pe cât posibil în condiţii de eficientizare a consumului de resurse.

Metodele de implementare a schimbărilor și mijloacele tehnologice aferente acestora sunt parte a noțiunii de Smart City. Specialiştii timişoreni se pot inspira din experienţa unor mari metropole, pentru a găsi soluţiile adaptabile la nivel local.