Parisul sufocat de poluare testează EZ10, minibus-ul fără șofer

0
730

Parisul sufocat de poluare testează EZ10, minibus-ul fără șofer

La sfârșitul lunii ianuarie autoritățile din Paris au decis testarea a două autovehicule fără șofer, două minibus-uri electrice, pe ruta care face legătura între două stații de tren, Lyon si Austerlitz. 

Acestea au o capacitate de 6 locuri pentru pasageri pe scaune și 6 în picioare. Perioada de testare se încheie la începutul lunii aprlie. 

“Vehiculul autonom reprezintă o oportunitate pentru oferirea de servicii noi, în special în zonele mai puțin circulate”, a declarat președintele RATP, Elisabeth Borne, într-o declarație realizată cu ocazia lansării experimentului. 

Vehiculele, care sunt ghidate GPS sunt gratuite și disponibile șapte zile pe săptămână.

Ca un metrou, autobuzele de transfer rulează înainte și înapoi pe o singură bandă de circulație, având o viteză maximă de 25km pe oră. Spre deosebire de metrou sau tramvai, autobuzul nu necesită o infrastructură – rulează pe un traseu virtual, iar avantajul major este ca acestapoate fi schimbat în orice moment.

Jean-Louis Missika, viceprimar al Parisului, responsabil de inovare, a declarat că vehiculele care se conduc singure “vor schimba peisajul urban într-un mod spectaculos în următorii 20 de ani”.

Conceput de compania franceză Easymile, EZ10 a fost deja testat în mai multe țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Japonia, Singapore și Finlanda.

Sursa: Daily Mail 

Foto sursa: Easymile