Ai auzit probabil, de așa numitele case inteligente, dar este posibil să fii auzit de următorul pas logic: orașele inteligente. Nu e la fel de exagerat cum pare – de fapt, se întâmplă chiar acum. 

Orașele americane adoptă deja noi tehnologii menite să îmbunătățească viață urban. Ați folosit produse smart city dacă,  ai mers o bicicletă de la un sistem de bike-share, ai plătit pentru parcare la strada utilizând telefonul sau plătind pentru un drum cu taxă.

Liderii din industrie care proiectează aceste produse le promoveze ca o modalitate de a face serviciile oferite de oraș mai utile și eficiente. Cu toate acestea, tendința în curs de dezvoltare al orașelor inteligente ridică unele riscuri pentru rezidenti, deoarece factorii politici de decizie nu acord suficienta atentie acestui subiect.

Intr-un studiu nou facut de Mercatus Center, au analizat beneficiile pe care le oferă inovațiile unui smart city, în același timp atrăgând atenția asupra unor riscuri.

Boston a fost un lider in imbunatatirea serviciilor urbane prin inovare. Orașul a implementat o aplicație numită Street Bump, care ajută la identificarea drumurilor cu probleme urmand sa fie reparate. Atunci când bostonieni descărcați aplicația, accelerometre din telefoanele lor catalogheaza umflaturile neașteptate care au intalnite în timpul conducerii autovehiculului. Aplicația a ajutat orașul să identifice și să repare peste o mie de gropi.

Nu toate inovațiile sunt atât de “inteligente” la inceput. Autoritățile municipale au capacitatea din ce în ce mai mare de a colecta și utiliza datele locuitorilor lor. Asa ca prin combinarea conceptelor de Smart Citizen si IoT sunt sanse mari ca in viitor sa vedem din ce in ce mai multe orase de tip “Smart City”.