Consider că un bun început ar fi să definim acest termen de “SmartCity” și să vedem ce beneficii putem avea din partea lui.

Soluțiile tehnologice dedicate rezolvării  problemelor cu care se confruntă orașele contemporane (trafic, aglomerație, poluare, etc.) au fost unite de mediile științifice și instituțiile comunității  europene sub umbrela acestui concept de Smart City.

Definiția Smart City cuprinde de asemenea procesele de schimbări complexe (de infrastructura, instruire, mentalități, etc) necesare pentru creșterea calității vieții în regim de eficientizare a consumului de resurse. Metodele de implementare a schimbărilor și mijloacele tehnologice aferente acestora  sunt  parte a  noțiunii de Smart City.

Intr-o singura idee putem spune ca un “SmartCity” este un oras tehnologizat care este dedicat imbunatatirii serviciilor publice, cresterii nivelului de confort al cetatenilor din localitatile urbane si rurale, eficientizarii consumurilor de resurse si reducerii cheltuielilor pe termen mediu si lung.

Când vom avea primul Romanian Smart City si cum a fost ales

Alba Iulia ar putea deveni primul oraș inteligent (smart city) din România, ca urmare a derularii unui proiect-pilot ce va fi gata pana in 2018.

Primăria Alba Iulia a încheiat un parteneriat cu Orange Romania în cadrul proiectului ”SmartCity 2018”, pentru 13 proiecte finanţate integral din bugetul companiei şi al colaboratorilor acesteia. Astfel, din septembrie 2016, 15 autobuze ale STP Alba Iulia sunt echipate cu Wi-Fi şi cu soluţia de monitorizare a calităţii aerului.

Administraţia din Alba Iulia a primit în 12 octombrie, din partea Asociatiei Romane de Smart City si Mobilitate, titlul de ”Smart City Industry Awards 2016”.

Smart City Industry Awards 2016 e garanţia că Alba Iulia va deveni unul dintre cele mai importante «servere» din reţeaua oraşelor inteligente din România. E adevărat, e important fiecare metru pătrat asfaltat, dar la fel de important e fiecare kilobit consumat în interesul confortului şi siguranţei albaiulienilor”, susţine primarul din Alba Iulia.

Alba Iulia este inclus în proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018, anunţat de către Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societate Informaţională în această primăvară. Proiectul se va finaliza până în 2018, când se vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Urmare a acestui demers, Siemens şi Primăria Municipiului Alba Iulia au agreat includerea oraşului în proiectul global de cercetare „Smart Cities Research“. Prin acest studiu, specialişti Siemens vor analiza modele de dezvoltare urbană pentru o serie de domenii în care pot fi implementate tehnologii inteligente, în conformitate cu strategia, planurile şi ambiţiile viitoare ale fiecărui oraş în parte. Alături de Alba Iulia, în studiul Siemens sunt incluse următoarele: Aberdeen (Marea Britanie), Bruxelles (Belgia), Istanbul (Turcia) şi Londra (Marea Britanie).

Urmeaza Bucharest Smart City?

Prezentă la prima ediție a Premiilor Industriei Smart City, ce a avut loc la CCIR, în data de 12 octombrie, Primarul General al Capitalei, doamna Gabriela Firea, a ținut să sublinieze importanța unei strategii coerente în dezvoltarea urbană.

“Din păcate nu, deocamdată nu suntem o capitală smart, ne dorim să ajungem acolo, dar cred că lucrul cel mai important pentru un primar este să fie realist. Azi dimineață, oricine a fost în trafic a constatat că semafoarele nu mai mergeau de la ploaia de aseară, câteva pasaje erau blocate, câteva subsoluri de spitale inundate, grădinițe deasemenea, prin urmare nu putem să spunem că suntem smart. Venim cu drag la conferințele care tratează cu seriozitate acest subiect, ne dorim să promovăm, data viitoare cel puțin când vom fi invitați sau la următoarea ediție să punctăm evoluții. Din păcate, în timp ce primarul ar putea să atragă fonduri sau să aibă activități mai importante, acesta trebuie să meargă personal la comadamentul pentru situații de urgență, să se implice personal, deși nu a fost potop, a fost doar o ploaie. Dar Primarul General a trebuit să lase totul baltă pentru a merge la comandamentul de urgență. Am totuși certitudinea că atunci când va fi o situație critică, avem oameni instruiți care să facă față” , a declarat Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea.

Aceasta a mai declarat  ca “există la inițiativa mea un nou departament în Primăria Capitalei, pe care vă invit să îl vizitați. Este vorba despre un departament pentru atragerea investițiilor și vreau să vă spun că deși sunt percepută ca senator social democrat în ultimele luni am primit aprecieri mai mult din partea dreaptă a eșicherului politic în ceea ce privește relația mea cu antreprenorii, deoarece am deblocat într-un timp foarte scurt mai multe proiecte de antreprenoriat care au lâncezit doi ani de zile. Am descoperit plăți nefăcute la Primăria Generală a Capitalei și proiecte blocate. Am pus laolaltă echipe de management, consultanții și constructorii, deasemenea cu UIP-urile și am reușit prin acte adiționale și plăți făcute la zi, ca o dovadă de respect față de mediul de afaceri, să deblocăm câteva șantiere importante din capitală. Ca o concluzie aș preciza că orașele din România vor fi smart, sau nu vor mai fi!”