Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate prin domnul presedinte Eduard Dumitrascu a fost prezenta la dezbaterea “Strategia Energetica a Capitalei” organizata de Intact Media Group in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti si a fost sustinuta de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, Veolia Energie Romania, Asociatia Municipiilor din Romania si de Autoritatea Municipala a Reglementare a Serviciilor Publice.

Capitala dispune de a doua cea mai mare retea de distributie centralizata a energiei ce asigura alimentarea cu energie termica a peste 1.250.000 de bucuresteni. Cu toate aceste, in ultimii 27 de ani, in acest sector nu s-au facut investitiile necesare pentru modernizarea si imbunatatirea eficientei retelei. An de an, acest domeniu inregistreaza pierderi, sume uriase de bani sunt inghitite de repararea conductelor, iar subventiile sustinute de bugetul local si cel de stat sunt cele mai mari din tara noastra.

“Stim de la ce pornim, stim catre ce ne indreptam, si anume modernizarea si redimensionarea retelei de termoficare. Suntem intr-un parteneriat cu Uniunea Europeana, printr-un acord semnat de Guvernul Romaniei, suntem pe cale de a obtine 187 de milioane de euro, prin Programul de Infrastructura Mare, POIM, dar pana ajungeem la aceasta finantare extrem de importanta pentru modernizarea retelei de termoficare (…) este nevoie sa facem cativa pasi. Niciun euro nu vine de la Bruxelles fara sa dovedim ca stim care este radiografia domeniului strategic pe care dorim sa il finantam cu fonduri europene, care este strategia noastra si unde ne indreptam” , a spus Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului Bucuresti, in cadrul forumului “Strategia Energetica a Capitalei”.

Una din principalele probleme cu care se confrunta domeniul energiei la nivelul Capitalei este legata de datoriile istorice pe care le inregistreaza de ani buni RADET si ELCEN.

“Regia urmeaza sa fie transformata in societate comerciala, dupa care, in mod coordonat cu ELCEN, urmeaza sa procedam la o fuziune prin absortie a ELCEN in RADET, de aici rezultand o singura societate, care bineinteles va fi o societate degrevata de aceasta datorie 3.6 miliarde de lei, pentru ca, prin intermediul fuziunii, creantele reciproce se sterg. Noi suntem convinsi ca dintr-o astfel de fuziune va iesi o entitate maul mai puternica si mult mai usor sustenabila pe picioarele proprii” Administratorul Judiciar al RADET Bucuresti, Prof. Av. Gheorghe PIPEREA.

In aceasi ordine de idei, Directorul General ELCEN, Marcel-Octavian Nicolaescu, a punctat faptul ca in viitor incalzirea se va face cu energie termica prin sistem centralizat, iar pentru asta este nevoie sa se realizeze un sistem integrat RADET-ELCEN.

“Sa transferam ELCEN sub Primaria Generala si sa elaboram un program de restructurare si reorganizare  care sa presupuna o organigrama comuna care, in scurt timp, sa fie pusa in aplicare”.

Aceste probleme si multe altele isi vor gasi rezolvarea la evenimentul Asociatiei Romane pentru Smart City si Mobilitate “Smart City Urban Project”  din data de 30 Martie in cadrul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.