Liudmila Climoc, CEO-ul Orange România, vorbește într-un interviu acordat unei reviste cu profil business despre compania pe care o conduce dar și despre proiectul Alba Iulia Smart City. Aceasta spune că se va testa în „Orașul Marii Uniri” un concept nou ce include mai multe soluții care vor avea un impact pozitiv la nivelul comunității „ demonstrând cum digitalizarea contribuie la construcția comunitară”.

Orange România, împreună cu Primăria Alba Iulia, dezvoltă proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018, prin care sunt propuse soluții de digitalizare a orașului. Conceptul de Smart City al Orange România vine ca răspuns la inițiativa Ministerului Comunicațiilor și a avut în vedere Agenda Digitală pentru România 2020.

„Platforma creată beneficiază de infrastructura deschisă a Orange – rețele 4G, de bandă largă bazată pe fibră optică, IoT, LoRa, WAN, Wi-Fi, Bluetooth – precum și de aplicațiile și expertiza Orange și ale partenerilor săi, startup-uri românești tech. Informațiile colectate de senzorii instalați în oraș (monitorizare calitate aer, management iluminat inteligent, contorizare inteligentă distribuție apă etc.) din cadrul seturilor de date publice disponibile la nivelul autorităților locale, cât și al guvernului, vor fi agregate în platformă și vor permite adăugarea de noi informații de la orice tip de senzor sau instituție. Cu ajutorul unei interfețe deschise și interogabile pentru programarea de aplicații (API), orice organizație poate dezvolta noi aplicații destinate proiectului Smart City.

Demonstrăm și testăm în Alba Iulia un concept ce include 14 soluții, cu ajutorul cărora ne propunem să aducem un impact pozitiv la nivelul comunității, demonstrând cum digitalizarea contribuie la construcția comunitară. Sperăm că Alba Iulia va deveni un exemplu în această direcție și că vom vedea astfel de proiecte în cât mai multe orașe din România în viitorul apropiat.

Este un alt exemplu de proiect ce poate transforma comunitatea, facilitând o administrare eficientă a resurselor orașelor, precum și un exemplu clar de implicare comună între sectorul public și cel privat ce poate genera schimbare” spune într-un interviu Liudmila Climoc, CEO-ul Orange România, într-un interviu acordat pentru revistabiz.ro.

Vezi articol: