Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a spus joi în cadrul unei întâlniri avute cu studenţii Universităţii Ovidius, că municipiul pe care îl conduce se confruntă cu cel mai ridicat grad de motorizare din ţară, că nu există locuri de parcare, autoturismele sunt lăsate pe trotuare, iar din acest motiv oamenii nu au pe unde merge, propunându-şi “să declare război maşinii”, în cadrul unor proiecte care doresc să schimbe faţa municipiului.

Universitatea Ovidius a organizat, joi, o întâlnire cu primarul Decebal Făgădău, în cadrul căreia studenţii i-au putut adresa edilului diverse întrebări. El a prezentat principalele direcţii de dezvoltare care îşi propun să transforme Constanţa în câţiva ani într-un smart city. Edilul a spus că prima direcţie majoră este safe city. “Principala noastră preocupare este siguranţa. Noi trebuie să oferim siguranţă locuitorilor, siguranţă turiştilor, mai ales într-o lume contemporană în care vedem ce provocări au destinaţiile turistice şi siguranţa investitorilor”, a afirmat Făgădău.
Cea de-a doua direcţie de dezvoltare este mobility city. “Mobilitatea este esenţială. De aceea, va trebui să separăm fluxurile: un flux pentru turişti, un flux pentru mărfuri, produse şi servicii şi fluxul uzual, al nostru, al constănţenilor. Constanţa are o particularitate. Tocmai pentru că s-a construit atât de mult în perioada socialismului în care aşteptai o viaţă să iei o maşină şi după ce ţi-o luai mergeai o duminică da, una ba, mă bucur că voi nu ştiţi poveştile astea, am ajuns să vedem că avem două, trei maşini pe familie. Constanţa este din estimări, dar vom avea cifre, oraşul cu gradul de motorizare cel mai ridicat din România. Evident, că cei care au gândit atunci dezvoltarea oraşului şi au planificat atunci construirea oraşului nu s-au gândit că noi vom avea să avem atâtea maşini, pe cale de consecinţă nu au proiectat locuri de parcare”, a declarat primarul Constanţei.

El a menţionat că în prezent maşina a devenit mai importantă decât omul şi că oamenii nu au unde să meargă, fiind autoturisme parcate pe trotuare.

“Iată că avem o problemă şi vedem că dintr-odată a devenit maşina mai importantă ca omul ceea ce nu este normal. Tocmai de aceea, în acest mandat îmi propun să declar război maşinii şi să dau câştig omului. Voi sunteţi mai tineri şi mai sprinteni, dar copiii mei, dar părinţii şi bunicii noştri nu au pe unde să meargă. E un oraş sufocat de maşini şi vedem cum ne invadează până în scara blocului, până în scara magazinului. Va trebui să aşezăm lucrurile într-un firesc, tocmai de aceea alternativa va fi transportul public”, a explicat Decebal Făgădău, conform news.ro.

Citeste mai mult : http://www.romaniatv.net/primarul-constantei-decebal-fagadau-in-razboi-cu-masinile-din-oras-ce-decizie-a-luat-edilul_346167.html#ixzz4brDdCppT