Viaţa în marile oraşe, oraşe cu un număr mare de locuitori, maşini dar şi instituţii şi centre comerciale, poate avea ca urmare apariţia a numeroase frustrări pentru locuitori. Aceste frustrări vin dintr-o organizare şi funcţionare mult depăşită de vremurile în care trăim, dar pot fi îmbunătăţite prin adoptarea conceptului de smart city, şi anume utilizarea tehnologiilor moderne.

Un bun exemplu în acest sens este transportul în toate formele sale (cu autoturismul, transportul în comun, cu bicicleta etc.) care pot fi imbunătăţite semnificativ cu ajutorul tehnologiilor de tip smart. Problemele cele mai importante ale transportului sunt legate de trafic şi găsirea locurilor de parcare, iar aglomeraţia şi timpul mare de aşteptare sunt frustrări ale participanţilor la trafic. Aceste probleme pot fi optimizate cu ajutorul unor tehnologii din sfera IoT (Internet of Things). De exemplu, o monitoarizare inteligentă a traficului poate ajuta autorităţire să identifice cauzele flxului mare de maşini şi a aglomeraţiei şi să ia deciziile corecte cu privire la rezolvarea acestora.

Deasemenea, problema locurilor de parcare poate fi rezolvată cu ajutorul tehnologiilor smart, şi anume o aplicaţie pentru smartphone prin intermediul căreia şoferii pot primi informaţii în timp real în legătură cu disonibilitatea locurilor de parcare şi autorităţile pot gestiona mai eficient aceste spaţii. Cu atât mai mult cu cât studiile recente arată ca 30% din traficul auto este generat de căutarea locurilor de parcare, o soluţie inteligentă , capabilă să îndrume şoferul către un loc disponibil ar trebui adoptată în acest sens.

Totodată, şi transportul public poate beneficia de pe urma adoptării conceptului smart. Autorităţile pot îmbunătăţii acest aspect prin oferirea informaţiilor în timp real, legate de orarul mijloacelor de transport în comun şi prin oferirea posibilităţii de plata online a biletelor.

Pe de altă parte şi transportul cu bicicleta poate fi îmbunătăţit cu ajutorul sistemelor publice de bike sharing. La nivel european exista un astfel de proiect în Budapesta.

Un alt exemplu de domeniu care poate fi îmbunătăţit cu ajutorul tehnologiilor smart este siguranţa publică. Cu ajutorul camerelor video montate în locurile publice şi a tehnologiilor de analiză a imaginilor, autorităţile pot fi notificate automat cu privire la apariţia unor situaţii conflictuale sau a altor incidente care ţin de securitatea locuitorilor, reducând timpul necesar unei intervenţii şi costurile legate de monitorizarea domeniului public. În acest context, autorităţile pot apela şi la soluţii moderne de iluminat inteligent cume este cea imlementată de Telekom România în Parcul Tineretului. Această tehnologie poate fi folosită atât în scopul creşterii siguranţei publice cât şi în scopul scăderii consumului de energie.

O altă problemă care nu trebuie ignorată într-un oraş modern este cea a deşeurilor. O tehnologie de tip IoT poate ajuta la gestionarea inteligentă a activităţii de colectare a deşeurilor şi implicit la păstrarea cât mai curată a oraşului. Un exemplu foarte bun în acest sens este insula croată Krk, care foloseşte un sistem inteligent de gestionare a deşeurilor. Containerele pentru deşeuri folosesc tag-uri RFID şi furnizează informaţii despre gradul de încărcare a containerelor către maşinile de ridicare a gunoiului.

Acestea sunt doar câteva exemple care arată cum pot fi îmbunătăţite serviciile publice şi viaţa cetăţenilor cu ajutorul tehnologiilor moderne de tip Smart City.

În raportul “Maparea Oraşelor Inteligente în Uniunea Europeană” este detaliată dorinţa Uniunii Europene de a susţine proiectele de tip Smart City. Conform aceluiaşi raport România este încadrată în categoria de mijloca ţărilor care se încadrează în acest concept, între 4 şi 10 oraşe , iar Italia, Austria, ţările nordice, Estonia şi Slovenia sunt ţările care stau cel mai bine la capitolul Smart Cities. În acelaşi timp, trebuie considerat şi faptul că la ora actuală, proiectele de tip Smart City se află la început în majoritatea ţărilor europene.