Mihai Chirica: “Smart City este noua direcție fundamentală”.

0
633

Mihai Chirica a vorbit recent despre direcțiile de dezvoltare ale Iașului. Redăm un fragment dintr-un interviu:

Aveţi conturată o strategie clară pentru a transforma într-un Smart City oraşul pe care îl conduceţi? Dacă aţi început deja paşi în acestă direcţie, vă rugăm să ne detaliaţi măsurile deja luate.

Mihai Chirica: “Smart City este noua direcție fundamentală spre care va merge orașul. Cumva sectorul IT ne-a luat-o înainte. Acum ține și de administrație să ajungă la acel nivel. Conceptul a reieșit și din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană. Sunt o serie de lucruri care s-au realizat deja, dar poate nu toată lumea s-a convins de acest lucru. Pe lângă informatizarea activității administrative, despre care am vorbit deja, am în vedere și deschiderea față de mediul de afaceri, atât local, cât și cel extern, precum și față de mediul universitar, de cercetare și inovare. Este un demers pe care l-am început și va continua cât voi fi primar. Până recent, dialogul dintre Primărie și mediul de afaceri nu era pe măsura așteptărilor. De mai bine de un an acest lucru s-a schimbat, iar în viitor veți vedea că va da și rezultate.
Nu am uitat nici de legătura cu tot ceea ce ține de educație, cadrele didactice, dar și studenții și elevii, care sunt inima și viitorul acestui oraș și de la care avem aș­teptări mari în realizarea și implementarea acestui concept. De altfel, la Primărie aproape toți oamenii care au venit de când sunt primar sunt tineri și foarte tineri.

Cât privește dezvoltarea infrastructurii, vrem să continuăm să modernizăm arterele rutiere, să ajungem la un transport public în comun la nivel european și să creștem mobilitatea urbană, inclusiv prin tot ceea ce ține de transportul cu biciclete sau alte mijloace de transport care nu poluează. Avem proiecte privind extinderea arealului cu prioritate pentru pietoni și bi­ci­cliști în zona centrală, urmărirea prin GPS a mijloacelor de transport public, amenajarea mai multor spații park & ride, crearea unui sistem de management al transportului public și e-ticketing, precum și unul de bike sharing”.

Citiți interviul integral pe iasulinafaceri.ro