Care sunt legaturile intre Ambasadorul Chinei, Huawei, smart city

0
513

Urbanizarea accelereaza si, in prezent, 50% din populatia globala si 70% din PIB provine din orase, proportiile crescand continuu. Pana in 2025, 57% din populatia lumii va locui la orase, iar 37 cele mai mari economii ale lumii sunt tot in zona urbana. Emisiile de CO2 au crescut de 7 ori in ultimul secol, cererea de energie urmand sa creasca, de asemenea, cu 36% fata de 2008, pana in 2035. Lipsa de apa afecteaza 1 din 3 oameni, pe fiecare continent de pe Glob.

Orasele, inclusiv in Romania, trebuie sa faca fata intensificarii traficului (de orice fel) si a cresterii populatiei. Conceptul de smart city a fost dezvoltat de multe tari ca strategie de viitor pentru o crestere sustenabila a oraselor. Multiple Guverne din lume construiesc Orase Inteligente, bazate pe tehnologii de ultima generatie, pentru un management precis, eficient, bazat pe analiza informatica.

Piloanele unui smart city, cum inca nu a vazut Romania? Oras sigur, utilitati inteligente (apa,gaz, curent electric), transport inteligent, mediu inconjurator inteligent, comunitati inteligente (securitate, convenienta), sistem de sanatate inteligent, educatie inteligenta si, in final, entertainment smart.

Toate acestea sunt piloane pe care le ataca multiple companii private – fie ca vorbim de Huawei, de Orange, Telekom sau Cisco, IBM sau Ericsson, sunt companii private dispuse sa puna la bataie miliardele investite in R&D pentru, pana la urma, binele societatii si Pamantului, per total.

Intr-adevar, nu este usor sa transformi un oras ca Bucurestiul, de exemplu, intr-unul inteligent, o solutie de Smart City fiind una care implica design top-level, integrari informatice multiple, operatiuni de amploare atat IT cat si “hands on”, aplicatii si o infrastructura ICT noua. Astfel, mediul privat cat si cel public trebuie sa conlucreze strans si, mai ales, sa existe interes din partea mediului public – primarii, guverne etc.

“Deseori, smart city este doar marketing, fiind numeroase bariere care trebuie depasite”, spune Nick Guang Lu, CTO la Huawei. “Un Smart City are inceput, dar nu se termina niciodata. Am intalnit cativa oficiali locali si toti sunt foarte interesati pentru solutiile noastre. Pentru multe orase din Romania, aceasta ar trebui sa fie o prioritate”.

Toate lucrurile conectate, toate lucrurile comunicand intre ele – ca oamenii: “aceasta este sufletul unui oras”, mai spune seful Huawei Tech. Cloud-ul si Big Data, o platforma deschisa a ecosistemului pentru coordonare, joaca roluri esentiale pentru construirea unui Smart City.

Smart City nu este un proiect, este un proces, este evolutie. “Huawei se pune la dispozitia autoritatilor Romaniei pentru a aduce eficienta si ordine in orasele tarii. Dezvoltarea are nevoie de sprijinul Guvernului Romaniei”, incheie oficialul Huawei.

Valentin Brebenel, director la Ministrul Economiei, de altfel unul dintre putinii reprezentanti ai Ministerelor prezenti la eveniment in ciuda confirmarii a cinci ministri pe listele initiale, a subliniat, intr-un discursc succint, importanta investitiilor Huawei in Romania, spunand ca reprezinta, poate, cea mai importanta prezenta IT chinezeasca in tara.

“Huawei a reusit sa aduca impreuna oameni tehnici romani cu cei chinezi, in ciuda diferentelor majore de limba. Pentru mine, smart city este ca un vis – sunt sigur 100% ca vor reusi, pentru ca toate proiectele pe care le-au abordat au fost tratate cu seriozitate, depasind toate dificultatile. Acestea sunt meritele Huawei, rezultatele avute astazi sunt ale lor, si poate Smart City va reprezenta un viitor succes”, incheie, ambiguu, directorul.

O alta prestanta a avut, insa, ambasadorul Republicii Chineze in Romania, E.S. Xu Feihong

“Orasul este produsul dezvoltarii umane si este un simbol al civilizatiei. Nu putem sa ignoram, insa, problemele create de aceste aglomerari urbane. Asa cum spune un proverb chinezesc, norocul si ghinionul vin pe rand, exista intotdeauna doua laturi ale monedei. In orase, vorbim, pe de o parte de o viata mai buna, mai placuta per total, mai conectata la realitatile care ne inconjoara. Pe de alta parte, vorbim de trafic ridicat, aglomeratie, locuinte mai putine, poluare, degradarea mediului inconjurator”, puncteaza excelenta sa, Ambasadorul Republicii Chineze in Romania.

Aceste probleme nu pot fi ignorate. “Ideea de Smart City poate oferi solutii posibile acestor probleme. Scopul final? Sa faca orasele mai armonioase, mai sanatoase, mai sustenabile. Huawei are tehnologie puternica, compatibila si o echipa foarte buna, deci cred ca este perioada perfecta ca contributia companiei sa se faca simtita in orasele din Romania”.

Totodata, Ambasadorul subliniaza ca ii ia jumatate de ora sa ajunga la birou, din Pipera pana la Ambasada Chinei si, desi a spus-o in gluma, se vedea ca este usor frustrat de acest lucru.