Comunicat de presa MApN: Intalnirea ministrului apararii nationale cu delegatiile comisiilor de aparare din Seimul polon si din Camera Deputatilor

0
159

 

  Nr. 145

17 mai 2017

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

 

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu

delegaţiile comisiilor de apărare din Seimul polon şi din Camera Deputaţilor

 

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leș, a primit miercuri, 17 mai, vizita reprezentanţilor Comisiei pentru apărare din Seim-ul polon, conduși de Michael Jach, activitate la care a participat şi o delegație a Comisiei pentru apărare din Camera Deputaţilor, condusă de preşedintele acesteia, Dorel Căprar.

Delegaţia parlamentară polonă se află în România, la invitaţia Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor, context în care a efectuat vizite la o serie de structuri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, respectiv, Statul Major al Forţelor Navale şi Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanţa.

Discuţiile dintre cele două delegaţii au fost axate pe aspecte vizând cooperarea bilaterală în domeniul apărării, inclusiv în domeniul tehnico-militar, în contextul Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, precum şi cooperarea în context aliat, în direcţia implementării deciziilor Summit-ului de la Varşovia şi consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO în regiune.

Ministrul român al apărării naționale a subliniat importanţa consolidării cooperării bilaterale în domeniul apărării, pe cei trei piloni principali: cooperarea în cadrul NATO, cooperarea în cadrul UE şi cooperarea tehnico-militară pentru consolidarea capabilităţilor de apărare. Oficialul român a insistat asupra rolului special jucat de contribuţiile reciproce cu subunităţi militare şi personal de stat major la operaţionalizarea Brigăzii Multinaţionale de la Craiova, respectiv a Grupului de luptă sub coordonarea SUA din Polonia, pentru realizarea prezenţei înaintate a NATO pe întregul flanc estic al Alianţei.

În contextul amplelor procese de modernizare a capabilităţilor militare pe care le parcurg forţele armate române şi polone, ce implică achiziţii sau modernizări ale unor importante sisteme de armament şi tehnică de luptă, cele două delegaţii au discutat unele opţiuni de cooperare şi în această direcţie, inclusiv cu potenţiala implicare a industriilor de apărare din cele două state.

***

Cu ocazia activităţii desfăşurate la MApN, a avut loc ceremonia de înmânare a Ordinului Steaua Afganistanului maiorului Marius Pleșca, din cadrul U.M. 01751 Râşnov, de către Marcin Wilcezek, ambasadorul Republicii Polone în România. Ordinul a fost acordat de preşedintele polon Andrzej Duda pentru contribuţia specială a ofiţerului român la cooperarea dintre militarii români şi polonezi în teatrul de operaţii din Afganistan.

 

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE

Direcţia Informare şi Relaţii Publice

tel./fax: 021 319 60 22

e-mail: presamapn@mapn.ro

 

 

  

 Secția Presă/M.Ap.N.

Tel./Fax: 021/319 60 22