Prezenta si la evenimentul “Bucharest Smart City Convention” , E.S. dna. Stella Ronner-Grubačić – Ambasadorul Țărilor de Jos la Bucuresti a vorbit in cadrul unui eveniment organizat in Bucuresti despre importanta unui parteneriat Public-Privat spre un viitor mai inteligent  facilitându-se inițiativele private pentru că în felul acesta se economisesc resurse, care pot fi folosite în alte domenii.

“Olanda este o zonă foarte urbanizată, suntem urbanizați de multe secole și suntem o țară foarte populată. Avem o densitate foarte ridicată. Prin urmare, aceasta pune foarte multă tensiune asupra sănătății publice, asupra infrastructurii, dar și asupra locuințelor, producțiilor de alimente și transportului. Pe parcursul secolelor, a trebuit să găsim modalități creative și inovatoare pentru a face față acestor situații urbane și datorită noii abordări față de planificarea urbană am reușit să dezvoltăm viața urbană, să asigurăm calitate și să reconciliem nevoile naturale și cele artificiale și să punem la dispoziția oamenilor lucrurile de care au nevoie într-un oraș”, a declarat Ronner Grubacic, precizând că se caută mereu soluții pentru a deveni o societate și mai inteligentă.

“Cred că este foarte important să subliniez că orașele trebuie să preia conducerea și sunt mândră să spun, fiind și eu din orașul Amsterdam, că Amsterdam e pe locul patru din top șase al celor mai inteligente orașe. Avem 30.000 de persoane din Amsterdam care utilizează în momentul de față sisteme de alimentare cu energie electrică și sper ca acest sistem să fie introdus și în România în curând.

De fapt, la Amsterdam numărul mașinilor electrice a crescut cu 53% anul trecut comparativ cu 2015, prin urmare este vorba de o dezvoltare foarte rapidă. Pentru mine, aceasta ilustrează importanța autorităților locale atunci când e vorba de construcția orașelor inteligente”, a spus Stella Ronner Grubacic.

 

 

 

Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos a subliniat că a fost o realizare semnarea Pactului de la Amsterdam, prin care a fost lansată agenda urbană a UE, astfel încât orașele europene să fie angajate în procesul decizional în ceea ce privește tranziția urbană.

“Pentru prima oară, orașele sunt implicate direct în stabilirea politicilor și în luarea deciziilor europene. Un nou instrument al agendei urbane îl reprezintă parteneriatele care sunt inteligente și ecologice. În cadrul acestor parteneriate avem orașe, dar și alte state membre care lucrează împreună pentru a pune la punct planuri specifice de acțiune care să ducă la o legislație mai bună, un acces îmbunătățit la fonduri”, a arătat ea.

Stella Ronner Grubacic a evidențiat că, de anul trecut, au fost făcute progrese bune în implementarea legislației și în România, dând exemplu trei orașe care s-au alăturat acestui parteneriat, printre care Constanța — în ceea ce privește calitatea aerului, dar și Timișoara — sărăcia urbană.

“Am avut și o discuție anterioară acestei conferințe, am vorbit cu primarul de la Constanța, un element important al orașului inteligent este autoritatea locală și aceasta necesită o combinație între autoritatea locală inteligentă și cetățeni inteligenți, care pot fi implicați pe linie privată. Avem o evoluție încurajatoare, anume aceea că avem inițiative private care duc la crearea de soluții inteligente la provocările cu care ne confruntăm”, a mai spus ambasadorul Regatului Țărilor de Jos.

Ea a subliniat că a observat în București un număr din ce în ce mai mare de ONG-uri și de companii care preiau astfel de inițiative, fie că e vorba de transformarea urbană, reabilitarea clădirilor industriale vechi, dezvoltarea de aplicații pentru orașe, managementul apei și folosirea bicicletei, piste pentru biciclete.

“Ambasada Olandei este foarte dornică să se implice în promovarea acestor inițiative. Autorități locale inteligente înseamnă și recunoașterea acestor inițiative private. Sectoarele public și privat trebuie să fie parteneri egali și trebuie să conveargă către un viitor mai inteligent, facilitând inițiativele private pentru că în felul acesta economisesc resurse, care pot fi folosite în alte domenii. Aceasta duce și la dezvoltarea economică”, a conchis Stella Ronner Grubacic.