Cluj-Napoca, un viitor smart city?

0
1576

“Silicon Valley”-ul din Transilvania cum mai este numit si Clujul face parte din primele orase ce au inceput sa aprofundeze conceptul Smart City din Romania. Cu o populatie de 324.576 locuitori, orasul Cluj-Napoca are din ce in ce mai mare nevoie de solutii inteligente.

Care au fost primii pasi facuti de Cluj pentru a putea fi numit un “Oras Smart”?

Primul pas a fost in a avea dezvolta colaborari intre firmele de IT si autoritati ce le  vor usura viata locuitorilor si turistilor.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj: “Smart nu inseamna doar tehnologie, dar si aplicatii unde sa avem ora exacta a autobusului in statie, senzori pentru poluare si zgomot, plata online a abonamentelor pentru parcari, dar si aplicatii pentru turistii straini. Si mai mult legatura online cu pacientii care tin de primarie pentru prima data in Romania.”

In Cluj parcarile se platesc prin SMS, taxele se achita online, la fel se obtin si certificatele de urbanism, iar orice nemultumire poate fi sesizata catre primarie, direct printr-o aplicatie.

In curand pe strazi vor fi montati senzori care sa identifice gradul de poluare si de zgomot.

Lucrurile se simplifica si in restaurante. O aplicatie le permite clientilor sa comande direct bucatarului ce isi doresc sa manance.

“Procesul este simplu. Se scaneaza codul QR. De exemplu sa zicem ca vrem sa comandam doua frappeuri le adaugam in cos, trimitem comanda.”

Pentru un oras curat si nepoluat, autoritatile au luat pana acum 10 autobuze electrice si vor sa mai cumpere inca 20. Pentru transportul in comun exista benzi speciale. Iar cele mai multe strazi din oras sunt iluminate cu leduri.

Proiectele de tip Smart City sunt din ce in ce mai multe si de aceea Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate este aici pentru a le sustine.