Adelaide ne arata cum un Smart City ne poate ajuta pe toti

0
322

Orasele se dezvolta mai mult decat si-au putut inchipui fondatorii lor, insa , resursele nu se maresc. Multi cauta solutii la aceste probleme, una din ele fiind Smart City.

Orasele inteligente pot cuprinde in design urban sau se pot concentra pe ingineria necesara sustinerii unui oras. Este foarte usor sa folosim termenul fara a spune cu adevarat ce inseamna de fapt imbunatatirile pe care oamenii le vor vedea.

Transporturile, sanatatea si spatiile verzi sunt trei domenii in care proiectele si tehnologiile existente fac orasele locuri mai bune pentru a trai. Aceste proiecte sunt reale si se intampla acum. In Adelaide, experti ai celor cinci facultati ale Universitatii din Adelaide fac parte din noul Australian Smart Cities Consortium.

Transporturi mai eficiente

Masina a influentat intr-o mare masura modul in care traim in orase. O modalitate de imbunatatire a vietii tuturor este imbunatatirea retelelor de transport

Dupa standardele australiene, Adelaide are un nivel scazut de trafic insa exista blocaje. Acest lucru duce la frustrare si face traiul tuturor incomod.

Un lucru care se poate face este intelegerea mai aprofundata a fluxurilor de trafic. Aceste informatii pot fi folosite pentru ajustarea modului de deplasare al masinilor in zonele aglomerate.

Dar nu toata lumea conduce, asa ca sa ne concentram si pe transportul public si trecerile pietonale.

Dotarea autobuzelor cu GPS le permite calatorilor sa stie cand vine autobuzul si daca trebuie sa alerge pentru ca unul este pe punctul de a veni dupa colt.

Cu o monitorizare si un control al traficului imbunatatite, putem construi piste de biciclete care sa fie mai sigure si sa se integreze cu traficul existent sau sa schimbe modul in care pietonii traverseaza drumul.

Se poate amplasa un cronometru pentru pietoni, pentru a stii cat timp mai au la dispozitie pentru a trece strada si pentru a oferi varstnicilor mai mult timp la cerere ( cum este si in Singapore folosind carduri inteligente).

Concentrarea pe smart city ne permite sa identificam problemele legate de viata urbana si sa identificam ce putem face cu resursele noastre.

Departamentul de Planificare, Transport si Infrastructura al Australiei de Sud utilizeaza cantitati mari de date si planifica informatia pentru a construi retele de transport care sa sprijine cresterea orasului Adelaide.

Sanatatea

Problemele de sanatate si asistenta medicala reprezinta o problema constanta pentru guverne. O treime din bugetele de stat australiene sunt destinate serviciilor medicale si spitalelor. Si odata cu imbatranirea populatiei, va fi nevoie de ingrijire pentru tot mai multi oameni de-a lungul timpului.

Activitatea curenta privind “imbatranirea inteligenta” din Adelaide ofera modalitati de a avea grija de cetatenii varstnici siizolati, fara a le invada viata privata. Prin monitorizarea non-intruziva se poate vedea daca cineva a cazut sau nu a iesit din pat in acea zi. Acest lucru poate fi combinat cu confidentialitatea datelor pentru a permite doar medicilor sau familiei apropiate sa stie ce se intampla.

Uneori, numai cunoasterea temperaturii casei cuiva si posibilitatea de a anunta un contact daca este prea cald sau frig poate face diferenta in salvarea unei vieti.

Spatiile verzi

Orasele au nevoie de spatii combinate pentru a face oamenii fericiti. Unele in care lucram, in care traim, prin care trecem si unele precum parcurile si spatiile verzi in care ne relaxam si ne petrecem timpul liber.

Parcurile, gradinile si locurile de joaca fac orasele mai viabile, dar au costuri de intretinere si reparatii. Senzorii fara camera montati in parc ne pot spune cate persoane le folosesc si daca se evita un anumit echipament din cauza unei defectiuni.

Prin urmare, in loc de a trimite pe cineva pentru a vedea daca s-a intamplat ceva, putem trimite pe cineva sa rezolve problema direct cand aceasta apare.

Sunt multe resurse excelente in jurul oraselor australiene. In Adelaide si in multe alte orase, orasele inteligente au luat amploare, ceea ce face centrele urbane in dezvoltare sa fie un loc mai bun pentru toata lumea.