Card pentru gunoi, senzori care cântăresc deşeurile şi anunţă firma de salubrizare că s-a umplut ghena.

Caravana Smart City a adus la Braşov conceptul „containerelor inteligente”Containere inteligente care înregistrează cantitatea de gunoaie şi multe alte aplicaţii pentru eficientizarea activităţii. Sunt câteva dintre soluţiile prezentate în Caravana Smart City, cel mai amplu program de promovare a industriei Smart City din România, lansat recent şi care, în următoarele 12 luni, va ajunge în 12 regiuni din ţară. Caravana a pus practic faţă în faţă autorităţi locale cu societatea civilă, mediul universitar şi mediul privat, care pot dezvolta soluţii dedicate pentru regiune. „Trebuie să înţelegem că aceşti patru piloni – administraţie centrală şi locală, mediul universitar, mediul privat şi societate sunt cei patru piloni pe care se dezvoltă un oraş inteligent, un oraş sustenabil”, a precizat Eduard Dumitraşcu (foto), preşedinte Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate.


Braşovul implementează soluţii inteligente încă din 2005, iar organizatorii caravanei susţin că oraşul nostru ar putea intra într-un top al oraşelor inteligente. „Dacă ar trebui să facem un top al oraşelor inteligente, cu siguranţă Braşovul ar fi şi el. Încă nu există un oraş integral inteligent, avem multe iniţiative, dar avem paşi concreţi către un oraş inteligent”, a mai spus Eduard Dumitraşcu.  Deja aici avem iluminat public prin telegestiune inteligentă, managementul traficului în cadrul transportului în public etc. „Noi o să dezvoltăm managementul iluminatului în continuare, analizăm varianta implementării unei gestiuni ale parcărilor inteligente, dezvoltăm şi partea GISU-ului”, a spus  Barabas Laszlo, viceprimar municipiul Braşov.
În cadrul evenimentului, între altele, reprezentanţi de la Ministerul Energiei au adus la cunoştinţa decidenţilor locali programele de eficienţă energetică pe care le pot accesa. „Noi acum revizuim strategia din 2008 a României pe dezvoltare durabilă şi o componentă foarte importantă este acest smart city, mobilitate şi soluţii deştepte care, fără o legislaţie clară, fără a sprijini autorităţile locale, nu va funcţiona”, a mai spus Laszlo Borbely, consilier de stat al primului ministru.
În cadrul evenimentului au fost prezentate şi soluţii inteligente pentru eficientizarea anumitor activităţi. În managementul deşeurilor, o firmă propune containere cu senzori, care se deschid cu cardul, unde se înregistrează cât gunoi aruncă cetăţeanul şi în funcţie de asta îi va veni şi factura. Un astfel de sistem încă nu a fost implementat în niciun oraş din ţară. El ajută şi la colectarea selectivă mai eficientă. „Practic, este o baterie de containere îngropate care sunt dotate cu senzori. Măsoară nivelul deşeurilor acumulate şi informaţiile sunt transmise către operatorul de salubritate care vine le ridică atunci când se umplu containerele. (…) Sunt senzorii inteligenţi care se pun pe aceste containere, care măsoară cantitatea de deşeuri acumulată şi ajută la facturare. De exemplu, se duce cetăţeanul şi aruncă şi are la el o cartelă şi doar cu ajutorul acelei cartele poate să depoziteze deşeul şi imediat se notează cantitatea deşeurilor depuse. Adică este o implementare a principiului plăteşti cât arunci”,a detaliat Adriana Mircea (foto), reprezentant furnizor.


Evenimentul face parte din Programul Caravana Smart City, iniţiat de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate şi este organizat Sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei.