Camera Deputaților – Parlamentul României
Comisia de IT

21 martie 2018
Proiectul Cărții Electronice de Identitate (CEI) este un proiect vechi din 2002 care însă a eșuat în mod constant până în prezent. Foarte important pentru identitatea electronică a tuturor, proiectul are o relevanță deosebită pentru accesul cetățenilor în platformele online. În contextul proiectului Digitax, proiectul CEI a intrat în atenția noastră ca una dintre priorități, astfel că în ultimele 3 săptămâni am făcut demersuri susținute pe lângă toate autoritățile pentru deblocarea lui.

Ne face plăcere să vă informăm că la ședința din data de 21 martie 2018 Comisia de IT a avizat pozitiv proiectul.

Ce a stabilit Comisia?

Proiectul de lege avizat favorabil cuprinde:

  1. CEI va putea fi folosita pentru autentificare in orice sistem public sau privat
  2. CEI va putea fi folosita pentru semnare doar in raport cu instituțiile publice
  3. CEI poate fi folosita pentru semnare doar pe teritoriul României
  4. În raport cu instituțiile publice semnătura are valoare de semnătura olografă.
  5. Amendament: CEI sa fie distribuita împreună cu reader-ul, fără niciun cost pentru cetățean.

In ceea ce privește pașii următori, aceștia sunt:

  1. Obținerea avizului Comisiei de Buget cu privire la impactul bugetar determinat de achiziționarea de către stat a reader-ului
  2. Trimiterea la Comisia pentru Administrație Publica in vederea întocmirii raportului.
  3. Trimiterea in plenul Camerei Deputaților pentru votul final
  4. Promulgare

 

Termen estimat – 2 luni

Ultimele săptămâni au fost marcate de câteva schimbări importante în ceea ce privește declararea veniturilor și modul de calcul al impozitelor datorate către A.N.A.F.. În ecuația proiectului DigitaxA.N.A.F. este una autoritățile publice centrale cu o prezență importantă astfel că, pentru a crea condițiile pentru o viitoare interconectare a instituției in platformă, era important ca declarația D212 să fie compatibilă cu platforma Digitax. În egală măsură, un eșec în gestionarea acestei declarații riscă să arunce instituția A.N.A.F. într-un derapaj reputațional semnificativ chiar in momentul când platforma Digitax va fi in pilot, ceea ce va pune în pericol orice demers de înrolare a acestei instituții în platformă. Pentru a evita toate acestea, am propus M.F.P si A.N.A.F. ca declarația 212 să fie prelucrată in formă digitală de echipa Digitax și pusă la dispoziția contribuabililor în platforma Ghișeul.ro. Din punct de vedere tehnic, în acest moment doar Digitax (încă in perioada de configurare) si Ghiseul.ro pot susține un astfel de proiect, în care va fi nevoie ca platforma să poată suporta zeci de mii de sesiuni deschise simultan. Urmează să primim răspunsul M.F.P. în zilele ce urmează.