Adevarul.ro: Care sunt cele mai „smart” oraşe din România. Capitala are de suferit la acest capitol

Asociaţia Română pentru Smart City (ARSCM) a realizat un studiu despre infrastructura smart din România şi despre cele mai dezvoltate oraşe de la noi din ţară, clasificându-le pe acestea într-un top. Bucureştiul nu este pe primul loc. Paradoxal, dezvoltarea economică nu garantează investiţii în soluţiile de tip Smart City, care pot îmbunătăţi semnificativ viaţa locuitorilor din marile metropole. ARSCM a identificat diferenţe mari între comunităţi cu grad similar de dezvoltare, fiind citat de Agerpres. Alba Iulia este pe primul loc în clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicaţii, în timp ce trei din primele cinci oraşe dezvoltate, Bucureşti, Constanţa şi  Braşov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de soluţie, arată ARSCM. Timişoara şi Cluj-Napoca sunt singurele oraşe, cu excepţia Municipiului Alba Iulia, care au mai mult de zece proiecte Smart City în derulare, Timişoara având 19 proiecte, iar Cluj-Napoca 11.
Nevoile principale ale Capitalei În ciuda rezultatelor economice foarte bune din ultimii ani şi a creşterii semnificative a populaţiei, în Capitală ne confrutam cu un ritm lent în ceea ce priveste implementarea de soluţii inteligente, care s-ar traduce, implicit, într-o creştere semnificativă a calităţii vieţii. Un aspect favorabil este acela că Bucureştiul este oraşul cel mai dezvoltat pe partea de infrastructură de telecomunicaţii şi acest lucru asigură o disponibilitate crescută a serviciilor e internet şi date, critică pentru funcţionarea eficientă a soluţiilor smart. În Capitală, reţeaua subterană de telecomunicaţii Netcity are în prezent peste o mie de kilometri şi este în plină dezvoltare, urmînd să se dubleze în următorii doi ani. Aplicaţii şi soluţii smart, precum sistemul inteligent de monitorizare şi management al traficului, „smart parking” – care ar ajuta la reducerea aglomeraţiei în zona centrală cu cel puţin 15%, monitorizarea calităţii aerului pentru alinierea la standardele europene, monitorizarea video a zonelor cu infracţionalitate mai ridicata sau monitorizarea depozitării ilegale a gunoiului pot fi gestionate având o infrastructură stabilă de telecomunicaţii precum cea subterană, iar astfel de proiecte funcţionează cu succes şi în alte capitale europene. Link articol:  Care sunt cele mai „smart” oraşe din România. Capitala are de suferit la acest capitol

Wall-Street.ro: Paradox: Orasele dezvoltate nu investesc inca suficient in solutii Smart City

Paradoxal, dezvoltarea economica nu garanteaza investitii in solutiile de tip Smart City, care pot imbunatati semnificativ viata locuitorilor din marile metropole. ARSCM a identificat diferente mari intre comunitati cu grad similar de dezvoltare. Alba Iulia conduce detasat in clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicatii, in timp ce trei din primele cinci orase dezvoltate – Bucuresti, Constanta si Brasov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de solutie, arata ARSCM. Timisoara si Cluj-Napoca sunt singurele orase, cu exceptia Municipiului Alba Iulia, care au mai mult de 10 proiecte Smart City in derulare – Timisoara – 19 proiecte, iar Cluj-Napoca – 11.

“Implementarea de solutii inteligente digitale poate contribui decisiv la cresterea confortului si sigurantei locuitorilor in marile orase. Agentia ONU pentru domeniul IT&C arata ca aplicatiile Smart City pot reduce cu pana la 20% din durata navetei zilnice catre serviciu si inapoi spre casa. Intr-un an, acest procent inseamna patru zile libere pentru fiecare persoana. In plus, aceste solutii reduc numarul victimelor accidentelor auto si al infractiunilor violente cu un procent cuprins intre 15 si 20%”, arata Eduard Dumitrascu, presedintele Asociatiei Romane pentru Smart City si Mobilitate. Capitala ar putea recupera rapid decalajul in domeniul solutiilor smart – care sunt nevoile principale

In ciuda rezultatelor economice foarte bune din ultimii ani si a cresterii semnificative a populatiei, in Capitala ne confrutam cu un ritm lent in ceea ce priveste implementarea de solutii inteligente, care s-ar traduce, implicit, intr-o crestere semnificativa a calitatii vietii.

Un aspect favorabil este acela ca Bucurestiul este orasul cel mai dezvoltat pe partea de infrastructura de telecomunicatii si acest lucru asigura o disponibilitate crescuta a serviciilor de internet si date, critica pentru functionarea eficienta a solutiilor smart. In Capitala, reteaua subterana de telecomunicatii Netcity are in prezent peste o mie de kilometri si este in plina dezvoltare, urmind sa se dubleze in urmatorii doi ani.

”Investitiile in infrastructura si in proiecte de tip Smart City sunt vitale pentru dezvoltarea durabila a Romaniei. Investitorii au nevoie de un cadrul legal stabil si care stimuleaza companiile sa se implice in astfel de proiecte, care necesita, in cele mai multe cazuri, investitii semnificative. Spre exemplu, in Bucuresti s-au investit peste 40 de milioane de euro in reteaua subterana de telecomunicatii si investitia va creste pana la 70 de milioane de euro in urmatorii ani, exclusiv din fonduri private. Astfel de proiecte nu se pot realiza decat prin parteneriate public-private pe termen lung, in conditii de stabilitate si operativitate, pentru beneficiul final al cetatenilor”, mai arata Eduard Dumitrascu, presedintele Asociatiei Romane pentru Smart City si Mobilitate. Aplicatii si solutii smart, precum sistemul inteligent de monitorizare si management al traficului, „smart parking” – care ar ajuta la reducerea aglomeratiei in zona centrala cu cel putin 15%, monitorizarea calitatii aerului pentru alinierea la standardele europene, monitorizarea video a zonelor cu infractionalitate mai ridicata sau monitorizarea depozitarii ilegale a gunoiului pot fi gestionate avand o infrastructura stabila de telecomunicatii precum cea subterana, iar astfel de proiecte functioneaza cu succes si in alte capitale europene.  Link articol: Paradox: Orasele dezvoltate nu investesc inca suficient in solutii Smart City

 • Agerpres

Analiza ARSCM: Orasele dezvoltate nu investesc inca suficient in solutii smart city desi ar avea fonduri.

 • Economica.net

ARSCM: în Capitală ne confrutăm cu un ritm lent în ceea ce priveşte implementarea de soluţii inteligente

 • MediaFax

ARSCM: Oraşele dezvoltate nu investesc încă suficient în soluţii Smart City, deşi ar avea fonduri

 • MaganNews

Planuri mari în Strategia națională Smart City

 • Presa SM

A fost lansată noua aplicație a Primăriei Satu Mare! Sesizări prin telefon

 • Portal SM.ro

Satu Mare se înscrie în rândul orașelor smart. Sătmărenii, interconectați cu deciziile municipalității

 • Gazeta Nord Vest 
 • Curierul National

Strategia și ghidul de achiziții pentru Smart City, priorități ale proiectului București

 • Adevarul.ro

Targovişte, pe harta oraşelor smart ale României

 • Vestic.ro
 •    Cotidianul.ro

De ce aleg tinerii orașele inteligente

 • Grai de Cluj

Cluj-Napoca nu este cel mai smart oras din Romania

 •     Alto Media

 

 • Astazi.ro

Iridex a prezentat in judetul Dolj solutii smart de colectare a deseurilor

 •  Contabilitate-Fisc

SOLUTII SMART DE COLECTARE A DESEURILOR

 •  Agora

Iridex a prezentat în județul Dolj soluții smart de colectare a deșeurilor

 •  Tele U Craiova

Soluții inteligente lansate în premieră la Craiova

 • Cuvantul Libertatii

Soluții inteligente lansate în premieră la Craiova

 • Radio Romania Oltenia – Craiova 

Caravana Smart City la Craiova

 • Player.Fm

AUDIO Smart City Urban Projects 2018

 

 

 

Autorităţile din judeţul Hunedoara susţin introducerea conceptului de ‘Smart City’, apreciind că acesta trebuie adaptat şi pentru aglomerările urbane mici şi medii, au arătat, miercuri, reprezentanţii Prefecturii şi Consiliului Judeţean (CJ) în cadrul „Caravanei Smart City” desfăşurată la Deva. „Conceptul de Smart City reprezintă o provocare pentru cei care au viziune şi doresc să ştie cum va arăta viitorul. Cred că şi comunităţile din judeţul Hunedoara trebuie să-şi găsească locul aici. Cu cât va fi mai aplicat, conceptul va fi de partea noastră. Cred că viitorul aşa se construieşte”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely.

 • IQADS.RO 

Bucharest AI, loc de dezbateri nesuperficiale despre inteligenta artificiala

Primul meetup a fost acum aproape 1 an, pe 27 aprilie 2017. Pentru a incerca sa unim cat mai multi membri am avut subiectul: Smart Cities, intrucat ni s-a parut a fi mai accesibil pentru o prima editie. Ca speakeri, am avut placerea sa ii ascultam pe Eduard Dumitrascu – Presedintele Asociatiei pentru Smart City si Mobilitate, pe doamna decan Dr. Adina Florea de la modulul de AI-MAS de la Universitatea Politehnica Bucuresti si pe Cristian Patachia – Director Dezvoltare si Inovatie Orange.

AGERPRES

Eduard Dumitrașcu premiat la Cotroceni cu Diploma de Excelență ‘Integritate, Bună Guvernanță și Responsabilitate Socială’ pentru proiectul Caravana Smart City

AGERPRES

Comunicat de presă – Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate

Stiri-Neamt.ro

Piatra-Neamț: Au început lucrările în cadrul proiectului „Smart Zone”. Bănci inteligente, wireless gratuit…

Ziarul Evenimentul

„Smart Zone”, la Piatra Neamţ

inRoman

Primăria caută soluții „smart” pentru relația cu romașcanii

Buna Dimineata Iasi

VIDEO | Conceptul de SMART CITY a ajuns și la IAȘI! Iată ce presupune

Ziarul Evenimentul

Preşedintele ARSCM: „Iaşul poate fi printre primele cinci oraşe Smart City în ţară”

Ziarul de Iasi

Pont pentru Iaşi – Smart City: „să nu scoată în stradă tot parcul auto de transport public“

The Diplomat

Intrarom Receives Excellency Diploma at the Smart City Industry Awards Gala

BZI.ro

Municipiul Iasi a primit un Premiu de Excelenta la Gala Smart City Industry Awards

Vestea.net

Bogdan Puşcaşu a primit titlul de Ambasador Smart-City

Realitatea Media

Primarul Dragoş Chitic, Premiul de excelenţă la Gala Smart City Industry Awards

Curierul de Iasi

Municipiul Iaşi, distins cu “Premiul de Excelenţă pentru devotament şi implicare în dezvoltarea comunităţilor creativ inteligente”

IT Trends

Intrarom primește Diploma de Excelență

Radio Romania Actualitati

Caravana Smart City

Agerpres

Dumitrașcu (ARSCM): Caravana Smart City va ajunge în 12 regiuni; începem în București, unde ne conectăm la comunitatea city managerilor

Administratie.ro

ARSCM va lansa în octombrie un apel de proiecte pe zona orașelor inteligente

Buna ziua Brasov

Luna viitoare, la Braşov, va fi lansat Ghidul de achiziţii publice pentru oraşe inteligente

Ziarul Lumina

Fonduri europene pentru dezvoltarea oraşelor inteligente

Radio Craiova

Caravana Smart City (audio)

AdPlayers

Caravana Smart City in campanie: Vrea sa creeze mecanismele de implementare a proiectelor

Bucuresti FM

Caravana Smart City vine cu schimbări importante pentru București!

Agerpres

Eduard Dumitrașcu (ARSCM): Capitala este pe cale să devină un oraș inteligent

Agerpres

https://www.agerpres.ro/smartcity/2017/08/01/interviu-smart-cityro-dumitrascu-arscm-romania-va-fi-in-2-3-ani-pe-harta-europei-ca-o-extrema-in-dezvoltarea-de-smart-city-11-03-21

Economica.net

http://www.economica.net/mobile/sapte-proiecte-urmeaza-sa-fie-finantate-in-cadrul-programului-programul-smart-start-up-romania_138137.html

Ziarul Bursa

http://www.bursa.ro/un-numar-de-sapte-proiecte-urmeaza-sa-fie-finantate-in-programul-smart-start-up-romania-323269&s=companii_afaceri&articol=323269.html

Medium.com

Ultima Ora 

http://ultima-ora.ro/eficienta-energetica-intre-obligativitate-si-oportunitate/

Angajatorul Meu

Let’s Do It, Romania

 

Ziarul Bursa 

http://www.constructiibursa.ro/s=smart_city&articol=27492.html

http://www.bursa.ro/?s=comunicate_de_presa&articol=320718

Agerpres

http://www.agerpres.ro/sanatate/2016/10/12/raed-arafat-peste-30-000-de-transmisii-de-telemedicina-din-strada-se-inregistreaza-anual-in-bucuresti-21-47-59

TVR 1

http://stiri.tvr.ro/gabriela-firea-pentru-bucure-ti-un-model-de-management-urban-performant-este-ora-ul-viena_79342.html

Q Magazine

http://www.qmagazine.ro/gabriela-firea-vrea-sa-aduca-managementul-vienez-la-bucuresti_327025.html

Ziarul Unirea Alba Iulia

http://ziarulunirea.ro/hava-smart-city-industry-awards-2016-e-garantia-ca-alba-iulia-va-deveni-unul-dintre-cele-mai-importante-servere-din-reteaua-oraselor-inteligente-393215/

Transilvania Business

http://www.transilvaniabusiness.ro/smart-city-industry-awards-2016/

Adevarul

http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/proiecte-alba-iulia-smart-city-oras-inteligent-romania-1_5807855f5ab6550cb8b50af0/index.html

Craiova Press

http://www.cvlpress.ro/14.10.2016/craiova-primeste-premiul-smart-city/

Impact SA
http://www.impactsa.ro/impact-developer-contractor-premiat-la-smart-city-industry-awards.html

Masabi UK

http://blog.masabi.com/blog/masbi-wins-smart-city-industry-award

ENERGIA

http://www.nrgia.ro/clusterul-inomar-din-constanta-a-fost-premiat-la-smart-city-industry-award-2016/

Ultima Ora

http://www.ultima-ora.ro/2016/10/14/premiile-industriei-smart-city-2016/

Oltenia 24

http://www.oltenia24.ro/index.php?mod=stiri&id=23497&title=Craiova-a-primit-premiul-de-Smart-City.html

Alba Tv

http://www.albacarolinatv.ro/municipiul-smart/

Alba 24

http://alba24.ro/foto-video-municipiul-alba-iulia-premiat-pentru-sustinerea-industriei-de-smart-city-mircea-hava-am-prins-un-tren-pe-care-foarte-multi-l-au-scapat-524212.html

http://alba24.ro/video-alba-iulia-primul-smart-city-din-romania-marius-bostan-in-2018-vor-veni-aici-probabil-1-000-de-primari-si-2-milioane-de-turisti-508407.html

http://www.micapi.ro/articole/actualitate/craiova-a-primit-premiul-de-smart-city.html