Întânire de lucru între CNMR și Ministerul Comunicațiilor

on

ÎNTÂLNIRE DE LUCRU COALIŢIA NAŢIONALĂ PENTRU MODERNIZAREA ROMÂNIEI – MINISTRUL COMUNICAŢIILOR ŞI SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE

O delegaţie a Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) condusă de domnul Alexandru Cumpănaşu, în calitate de preşedinte, a avut astăzi, 12.02.2019, o întrevedere cu ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale (MCSI), domnul Alexandru Petrescu.

Principala temă a întâlnirii a vizat obiectivele Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene în ceea ce priveşte domeniul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, implicit stadiul de realizare a dosarelor în lucru aferente acestui sector.

Astfel, reprezentaţii şi specialiştii CNMR au solicitat ministrului comunicaţiilor informaţii şi au prezentat observaţii cu privire la mai multe obiective majore ce ţin de informatizarea şi digitalizarea sistemului public românesc precum şi protecţia acestuia împotriva atacurilor cibernetice, fiind abordate următoarele aspecte:
– Stadiul realizării Cloud-ului guvernamental;
– Aderarea României la iniţiativa europeană pentru Inteligenţa Artificială din aprilie 2018 şi etapele ce urmează a fi realizate de către MCSI pentru implementarea acesteia la nivelul României;
– Stadiul de finalizare şi adoptare al Strategiei naţionale pentru implementarea 5G în România, respectiv implicaţiile privind costurile şi veniturile generate de trecerea la reţelele 5G

Faţă de aceste teme, ministrul Alexandru Petrescu a prezentat exhaustiv şi complex demersurile pe care MCSI le derulează şi le va derula pentru îndeplinirea tuturor aceste obiective prezentate mai sus, stadiul actual şi modul în care mediul academic, social, economic, şi de cercetare pot contribui la îndeplinirea acestor obiective.

La rândul lor, reprezentaţii CNMR au ridicat şi alte probleme care vizează securitatea individului vs. securitatea naţională, compatibilizarea strategiilor naţionale din domeniul IT&C cu strategiile şi documentele programatice ale NATO în domeniul securităţii cibernetice, stimularea şi dezvoltarea companiilor private şi centrele de excelenţă în cercetări cibernetice. La acest capitol, membrii CNMR au evidenţiat necesitatea alocării unui sprijin adecvat dezvoltării centrelor de cercetare în cadrul şi pe lângă universităţi sau ONG-uri.

Un alt aspect ridicat de către reprezentaţii CNMR a fost necesitatea adoptării urgente a Strategiei Naţionale de implementare a conceptului de Smart City, faţă de care ministrul Alexandru Petrescu şi-a arătat întreaga disponibilitate şi implicare în vederea elaborării acesteia într-un timp cât mai scurt posibil.

Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale a mai prezentat reprezentaţilor CNMR şi o măsură importantă în vederea protejării în faţa atacurilor cibernetice atât pentru beneficiarii publici, cât şi pentru cei privaţi prin introducerea unui număr unic de urgenţă similar serviciului 112 printr-un număr telefonic scurt ce urmează a fi comunicat după ce va fi agreat şi stabilit împreună cu operatorii de telefonie mobilă.

„Ministrul Alexandru Petrescu este unul dintre cei mai performanţi miniştri pe care i-a avut România după 1989, indiferent de poziţia ocupată, ministrul economiei, ministrul mediului de afaceri sau ministrul comunicaţiilor. CNMR a avut ocazia să lucreze cu Alexandru Petrescu în toate aceste calităţi, precum şi din poziţia de preşedinte a FNGIMM. În urma întâlnirii de astăzi, consider că am întâlnit nu numai deschidere şi dorinţă de cooperare din partea ministrului comunicaţiilor, dar şi un cetăţean care înţelege foarte bine necesităţile societăţii, nu doar pe cele guvernamentale. Din partea mea, ca preşedinte CNMR, are un vot de încredere pentru această perioadă grea, iar împreună cu colegii din Coaliţie vom sprijini toate acele dosare ce sunt în avantajele României pentru perioada ianuarie-iunie 2019”, a declarat Alexandru Cumpănaşu, preşedintele CNMR.

„CNMR a fost întotdeauna un partener de dialog de calibru având în vedere expertiza pe care o înglobează prin membrii săi şi am convingerea că vom putea aborda împreună proiecte importante, de impact si în domeniul digital”, a declarat ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu.

Comunicat de presă CNMR

Noutăți Smart Cities

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this