Smart City Urban Projects 2018 – 16.600 de vizitatori au participat la maratonul expozițional Romexpo, între 8 și 11 martie

on

16.600 de vizitatori au participat la maratonul expozițional Romexpo, între 8 și 11 martie
Smart City Urban Projects 2018 a transformat Bucureștiul în Capitala Smart City a Europei Centrale și de Est
Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a organizat în perioada 8-11 martie la Romexpo cel mai important eveniment al industriei orașelor inteligente – Smart City Urban Projects 2018.
Eveniment concept – acesta a inclus expoziția dedicată produselor și serviciilor smart city în Pavilionul B2, iar în data de 9 martie 2018, în Sala Titulescu a complexului expozițional Romexpo a găzduit conferința internațională Smart City Urban Projects 2018, eveniment aflat la cea de-a doua ediție. Conferința a reunit experți din domeniile componente ale dezvoltării comunităților inteligente, reprezentanți ai autorităților centrale și locale precum și  experți și reprezentanți internaționali.

Smart City Urban Projects 2018

Unele dintre cele mai importante verticale ale Industriei Smart City, precum Energie, Mediu, Construcții, Design au fost reunite la Romexpo între 8 și 11 martie în 5 mari evenimente, toate sub cupola Smart City. Având reprezentanți și vizitatori din Ungaria, Taiwan, Spania, Amsterdam și Italia SCUP 2018 este considerat un succes.

Verticale Smart City – Smart Building

CONSTRUCT EXPO, cel mai mare târg de tehnologii, echipamente, utilaje şi materiale, a reunit firme importante din domeniu, fiind o ocazie pentru antreprenorii şi experţii în construcţii să dezbată subiecte la zi despre tendințele, politicile și viitorul industriei de resort.
114 companii autohtone şi internaţionale și-au prezentat produsele şi serviciile pe parcursul a patru zile una dintre cele mai importante prezențe fiind companiile ArcelorMittal Luxemburg și Dewatering Silent and Piling.

Pe langă componenta expozițională, evenimentul a beneficiat și de o serie de activități conexe menite să aducă laolaltă specialiști, asociații, autorități de la nivelul administrației centrale, producători, importatori și distribuitori de produse și servicii.

Peste 1200 de specialiști (primari, miniștri, viceprimari, ambasadori, arhitecți, ingineri, avocați, economiști) și studenți s-au reunit pe parcursul zilelor în cadrul evenimentelor Smart CIty Urban Projects și #reCONSTRUIM, cu format de hackathon, desfășurat în premieră la Romexpo.

Aceștia au dezbătut 120 de teme de interes din domeniul smart building, în echipe de câte 10 (1 team-leader, 3 arhitecți, 3 ingineri, 1 avocat, 1 economist / dezvoltator imobiliar / specialist din alt domeniu relaționat cu cel al construcțiilor și 1 student). Astfel, 300 de specialiști și-au adus ideile mai aproape de realizare organizați în jurul a 30 de mese de dezbatere.

La Smart City Urban Projects 2018 au fost prezenți pentru a transmite mesajele de susținere miniștrii secretari de stat ai Ministerului Energiei, secretarul de stat domnul Robert Tudorache, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, secretar de stat domnul Lucian Ciprian Roșca, ministrul secretar de stat doamna Maria Manuela Catrina – Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Fondurilor Europene prin secretarul de stat, domnul Octav-Dan Paxino, Ministerul Mediului, doamna Oana Antonescu, Viceprimarul Capitalei, doamna Tomnița Florescu.
Secretarul de stat Robert Tudorache a declarat că în timp ce anul 2017 a fost anul promovării conceptelor, se dorește ca anul 2018 să fie anul dedicat implementării proiectelor smart city. „Vă asigur că voi fi în continuare un susținător și mă voi implica atât cât îmi stă în puteri să fie finanțate astfel de proiecte în beneficiul consumatorului final.” Totodată acesta a felicitat asociația pentru acest proiect pe care l-a numit ambițios și important, și a dat asigurări de disponibilitate a continuării colaborării și pe viitor. Domnul Robert Tudorache a mai vorbit despre importanța Conferinței Cartei Energiei a cărei președinție este asigurată în 2018 de România, fiind preluată pentru prima oară de o țară membră a Uniunii Europene. „O conferință importantă și de bun augur pe plan internațional, în care România și-a asumat practic rolul de a îmbunătăți și moderniza Tratatul Cartei Energiei, un rol important tratat cu extraordinar de mare seriozitate și profesionalism la nivelul ministerului” .
Secretarul de stat Lucian Roșca: „În numele Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, domnul Paul Stănescu vă felicit pentru inițiativa organizării acestei conferințe de o asemenea anvergură cu tematica dezvoltării inteligente a orașelor. Acest an este foarte important pentru România, 2018 fiind anul celebrării Centenarului Marii Uniri, și totodată fiind un an crucial în pregătirea rolului României în asigurarea preluării președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019. Va fi totodată și anul lansării strategiei de dezvoltare teritorială a României, document programatic de dezvoltare a țării pentru următorii 20 de ani, la scară regională, inter-regională și națională cu integrarea aspectelor relevante la nivel transfontalier și transnațională”.

Ambasadorul Ungariei, E.S. Dl Botond ZÁKONYI a declarat: ”Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent la această expoziție internațională din cadrul Smart City Urban Projects, unde Ungaria participă cu 9 firme din domenii conexe orașelor inteligente la un stand al  Casei Naționale de Comerț a Ungariei. Asemenea expoziții și târguri internaționale sunt excelente oportunități pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări, iar cele care au ca principal obiect promovarea industriilor și technologiilor inovative, a cercetării industriale și a orașelor inteligente ne pot asigura colaborări și mai benefice atât companiilor din cele două țări, cât și societăților noastre, în general”.

Pe parcursul zilei fost prezentate studii de caz pentru proiecte smart city de către inițiatorii acestora din Luxemburg, Amsterdam, Barcelona și din Taipei, iar experții au dezbătut subiecte extrem de importante în dezvoltarea orașelor.
Moderatorii modulelor conferinței au fost:
Ciprian Caragea (IoT &Big data), Prorector UEB, Aura Răducu- Director ADITBI (Intelligent Traffic Planing și Transport Public),  Șarolta Besenyei (Construcții inteligente), Cătălin Vrabie, Lect. Univ. SNSPA (e-gov), Cornelia Dinca, Amsterdam Smart City (soluții urbane), Alexandra Dobre, Centru Cultural European pentru Unesco, Nicolae Balcescu (smart citizen).
Conferința s-a bucurat de un public format din specialiști în domeniile abordate, comunicarea fiind interactivă pe toată durata. Evenimentul a fost continuat de expoziția ce a avut loc la nivelul Pavilionului B2 unde au putut fi găsiți atât reprezentanți ai ARSCM, cât și experți smart city pentru a răspunde întrebărilor vizitatorilor.
Partenerii evenimentului: Guvernul României, Ministerul Energiei, ISL, SNSPA, Universitatea Ecologică, Universitatea Politehnică, Universitatea Spiru Haret, Taitra – Taiwan, Smart Alliance Cluster, VegaComp, AAPRO.
Sponsorii evenimentului: DELL EMC, ArcelorMittal, Dewatering Silent & Piling, Intrarom, Safe Tag, BMF Grup, MM Cite 6, Piconet T-PARK, Telelink.

Noutăți Smart Cities

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this