3 Orașe care folosesc Inteligența Artificială pentru proiectele Smart City

182

Impactul Inteligenței Artificiale asupra Orașelor Smart 

Progresul în inteligența artificială deschide din ce în ce mai multe porți către noi oportunități, în special pentru dezvoltarea orașelor inteligente. Sarcinile care odată erau realizate manual de către oameni au fost preluate de IA, ceea ce semnifică o nouă eră în evoluția tehnologiei. Mulți sunt de părere că IA poate fi responsabilă pentru un impact global mult mai mare decât cel al Revoluției Industriale. 

Colectând cunoștințe factuale din câteva orașe tehnologizate din lume, am combinat informații folositoare cu privire la IA, care schimbă direcția în trendul de dezvoltare al industriei Smart City. 

Educând Amsterdam-ul 

Orașul Amsterdam a fost un deschizător de drumuri în domeniul tehnologiei. Academia Growth Tribe, specializată în dezvoltarea aptitudinilor în domeniul digital (prin cursuri practice predate echipelor din corporații) a lansat singura academie de hacking din Amsterdam în anul 2015. Pe 15 septembrie 2017, a fost lansat un program nou de pregătire în IA, ce are ca scop educarea omului de rând cu privire la Machine Learning (ML) și inteligența artificială. Acest program reprezintă o bună oportunitate pentru oamenii care nu dețin cunoștințe despre ML și IA. 

Imagine similară

Această nouă inițiativă demarată este un exemplu de inovare care predomină pe Continentul European. Programul îi învață pe participanți despre cum companii precum Netflix sau Amazon utilizează IA. De asemenea, programul îi învață pe studenți despre cum IA poate fi folosită pentru a a lua decizii pe baza accesului sporit la informație. 

Programul este în parteneriat cu StartupAmsterdam, platforma științifică de date Dataiku și Microsoft. 

Primarul adjunct Kajsa Ollonrgen a spus că „Growth Tribe oferă o imagine a modului în care educația ar trebui să arate în viitor”. Sunt mândră că această organizație este dedicată diminuării discrepanțelor din zona aptitudinilor digitale. Acest fapt plasează Amsterdam pe harta precursorilor în educația modernă, cu o atenție sporită către noile aptitudini digitale.”

Mai mult decât atât, Hans Bos, Directorul Național de Tehnologie al Microsoft Olanda consideră că progresul în zona aptitudinilor digitale ar trebui să fie facilitat prin sistemul de educație. În acest mod, Olanda poate ține pasul cu progresul umanității. Iar IA și ML sunt domenii extrem de importante în acest sens. 

Pe lângă această inițiativă, Academia din Amsterdam lucrează în colaborare cu sectorul industrial în domeniul IA. Două universități din oraș oferă un program de master comun. Laboratorul Qualcomm-QUVA, laboratorul UvA-Bosch Delta, Amlab, ILPS și Sistemul de Informații Senzoriale Inteligente sunt exemple de laboratoare academice care lucrează împreună cu industriile. Parcul Științific din Amsterdam este hub-ul inovației unde mediul academic realizează cercetări împreună cu companiile private. 

Pe 11 și 12 Octombrie 2019, Amsterdam a fost martor al celei mai mari conferințe de inteligență artificială aplicată, denumită Summitul Global IA. Aproximativ 200 de speakeri din companii care folosesc inteligența artificială în activitatea lor zilnică, precum Apple, Uber, NASA, IBM Watson și ONU, au participat la acest Summit. 

Un Oraș Inteligent Chinez alimentat de IA

Există un oraș în China care oferă lumii o priveliște asupra viitorului bazat pe inteligența artificială. Dacă vrei să știi cum inteligența artificială poate altera sistemele de infrastructură actuale, vino în orașul Hangzhou. Peste 9  milioane de oameni locuiesc în oraș, iar mișcările fiecărui individ sunt urmărite de IA și înregistrate în baza de date. 

În 2016, Guvernul orașului Hangzhou a demarat proiectul cunoscut sub numele de „Creierul Orașului” (City Brain) în colaborare cu Alibaba și Foxconn. De atunci și până în prezent, IA are grijă de fiecare byt de date acolo unde este posibil. 

Imagini pentru Hangzhou artificial intelligence

Ca parte a proiectului, fiecare individ a fost urmărit în timp ce era activ pe social media, când era la cumpărături, când mergea prin oraș sau când făcea naveta. Toate aceste activități au fost absorbite de IA în baza de date, pentru dezvolta capacitate de decizie în timp real. 

În cele din urmă, IA i-a fost oferită șansa să se extindă printr-o rețea neurală de-a lungul orașului. Alimentarea cu apă și numărul de persoane din mulțimi (adunate la ocazii speciale) au fost de asemenea colectate în baza de date. 

La capitolul rezultate, conform New Scientist, proiectul a avut un real succes în privința criminalității, accidentelor rutiere și a congestiei din trafic, toate diminuându-se considerabil. 

„Creierul Orașului” nu doar avertizează autoritățile în timpul urgențelor și crizelor, ci îi avertizează și pe cetățeni cu privire la condițiile meteo severe și traficul îngreunat în timp real, prin aplicații mobile. De asemenea, instrumentele IA îi ajută pe oameni să anticipeze situații de risc viitoare. 

În ceea ce privește consimțământul cetățenilor pentru folosirea datelor lor personale, Xian-Sheng Hua, manager IA în cadrul Alibaba, a declarat că „în China, oamenii sunt mai puțini îngrijorați de intimitate, ceea ce ne permite să mergem mai departe.”

Acest proiect arată în mod evident că statul Chinez poate deveni regiunea unde inițiative ambițioase și de neimaginat pot fi testate. 

Datorită succesului pe care l-a avut, folosirea IA pentru o astfel de platformă se răspândește și în alte orașe din China. Chiar dacă vor folosi datele în mod diferit, și alte orașe din lume pot încerca astfel de proiecte de anvergură. 

IA în Hong Kong 

Hong Kong este un alt oraș care se folosește de inteligența artificială. Orașul amplifică în mod constant folosirea IA în diferite sectoare guvernamentale și publice. Fiind unul dintre cele mai dens populate din lume, acest oraș folosește IA și ML pentru a răspunde marilor provocări. 

Imagini pentru Hong Kong  artificial intelligence

Încă în proces de evoluție, Hong Kong trece printr-o perioadă de tranziție în privința folosirii IA, care se răspândește de-a lungul orașului pas cu pas.

  1. Spitalele din Hong Kong folosesc IA în programarea a mii de sarcini săptămânal pentru asistente. Pentru că sunt gestionate de IA, programările sunt exacte și scutesc timp.

  2. Aplicațiile pentru viză sunt examinate atent de IA. Acest fapt elimină erorile și abaterile. 

  3. IA a fost recent folosită pentru a face față la schimbările climatice. Cum regiunea este predispusă la ploi abundente, iar nivelul mării crește în Portul Victoria mai mult ca niciodată, este timpul ca orașul să folosească IA în atenuarea efectelor ulterioare nefavorabile. 

  4. Senzorii gestionați de IA sunt instalați în tot orașul pentru a aduna date în timp real despre poluare, alunecări de teren, consumul de apă și energie. Orașul are în vedere creșterea numărului de senzori în viitorul apropiat. 

  5. Având în vedere că este un oraș poluat, congestionarea traficului este o problemă comună. De aceea, 80% din drumurile orașului sunt sub supravegherea senzorilor. 

  6. Autoritatea Monetară din Hong Kong schimbă modul în care oamenii fac tranzacții zilnic. Instituția concepe o platformă care să le permită cetățenilor să efectueze plăți prin numerele lor de telefon. Inițiativa este planificată pentru lansare anul acesta. 

  7. Orașul vrea să creeze imagini digitale ale cetățenilor, o e-Identitate pentru fiecare individ, prin aplicarea IA. Acest lucru va garanta tuturor o autentificare securizată, prin care cetățeanul poate avea acces la orice servicii online publice sau private fără inconveniente. 

Guvernul Hong Kong-ului intenționează să realizeze planuri mai mari cu IA care vor schimba modul în care oamenii vor trăi și modul în care orașele funcționează. Există mai multe orașe în lume care urmează acest trend cu câteva permutări și combinații astfel încât să întâmpine nevoile specifice ale orașului.