Recomandări Smart City

Odată cu trecerea timpului, administrațiile încep să conștientizeze importanța digitalizării. Orașele își îndreaptă atenția treptat de la tehnologie la cetățeni. Anul 2019 a marcat o perioadă importantă pentru inovații, colaborări și progrese făcute în adresarea celor mai presante probleme ale erei actuale.

Trecerea în noua decadă, începând cu anul 2020, se anticipează a fi o perioadă a înălțării umane prin intermediul tehnologiei. Cel mai probabil, spațiul urban continuă va continua lucreze pentru cetățenii săi.

Specialiștii din UK estimează că piața globală pentru orașele inteligente va ajunge la 400 de miliarde de dolari până la finalul anului 2020. Acest lucru înseamnă că vom auzi tot mai multe vești despre dezvoltarea orașelor inteligente și expansiunea lor. Numărul mașinilor autonome din orașe va crește. Cu cât mai multe țări lansează 5G în 2020, cu atât mai multe dispozitive portabile și vehicule autonome se vor conecta la internet. De asemenea, soluțiile pentru casele smart vor înregistra creșteri și vor deveni mai interactive. În ceea ce privește cercetarea, industria soluțiilor tip smart home va atinge 50 de miliarde de dolari în 2020. 

Dar cele mai importante previziuni pentru anul 2020 sunt încă în curs de conturare, previziuni ce vor ghida mari schimbări în economie, societate, și mediu. 

  1. Internetul Lucrurilor (IoT)

Industria IoT este în continuă expansiune și va continua să se extindă și în 2020. Introducerea rețelelor 5G va accelera în mod dramatic folosirea dispozitivelor conectate la IoT, estimările ridicându-se la peste 20 de miliarde. În anul ce urmează, cele mai multe sectoare vor integra IoT în noile lor tehnici și strategii.

Imagini pentru iot for smart cities

Două dintre cele mai importante sectoare includ:

2. Industria Medicală

Potrivit companiei Frost and Sullivan, internetul lucrurilor medicale va înregistra o rată de creștere de 26,2% și va atinge 72 de miliarde de dolari până în 2021. Cu alte cuvinte, sectorul medical va adopta mai multe dispozitive IoT. Senzorii, echipamentele medicale, dispozitivele portabile, monitoarele medicale și alte dispozitive medicale vor înregistra o creștere rapidă. Îngrijirea pacientului (în special a celor vârstnici) la distanță va deveni mult mai comună.

3. Industria Prelucrătoare

IoT va impulsiona procesarea, gestionarea și siguranța din fabrici. Senzorii vor permite managerilor să identifice problemele mașinăriilor și să gestioneze mentenanța preventivă. Dispozitivele IoT vor fi implementate în lanțul de aprovizionare pentru a colecta mai multe date în vederea eficientizării proceselor. Companiile se vor baza pe aplicațiile IoT industriale pentru a concepe o nouă infrastructură. 

4. Inteligența Artificială

Inteligența artificială se va apropia mai mult de oameni. Cu cât se vor conecta mai multe dispozitive la nivel global, cu atât cantitatea de date colectate pe secundă va crește. Acest fapt va duce la apariția Big Data, care va depinde în continuare de IA în pentru interpretări și analize exacte. IoT, Big Data și IA vor coopera pentru dezvoltarea de aplicații inovatoare. Cei mai mari consumatori de IA, SUA și China au investit deja miliarde în exploatarea potențialului acestei tehnologii. 

Orașele inteligente vor explora noi oportunități pentru a dezvolta sistemele de autoeducare a IA. 2020 va fi martor al evoluției inteligenței artificiale emoționale. Companiile vor fi capabile să detecteze emoțiile consumatorilor, ceea ce îi va ajuta să crească vânzările.

Celebra presupunere că IA va înlocui locurile de muncă ale oamenilor se va demonstra greșită pe parcursul anului 2020. Experții prezic că IA acapara 1,8 milioane de locuri de muncă, dar le va înlocui cu aproximativ 2,3 milioane de noi locuri de muncă. Odată cu eficiența crescută oferită de IA, oamenii vor avea locuri de muncă mai bune și mai bine plătite.  

5. Blockchain

Creșterea numărului de dispozitive smart în orașe va aduce cu sine pericole mai mari de securitate. De aceea, orașele inteligente se vor concentra pe securizarea datelor prin adoptarea sistemului descentralizat blockchain. 

Metoda convențională de funcționare a IoT este bazată pe un sistem centralizat. Datele sunt transmise de la dispozitiv către cloud și apoi înapoi în dispozitiv. Datorită faptului că mai mulți utilizatori se vor conecta la IoT în 2020, un astfel de sistem centralizat va face securitatea cibernetică mai vulnerabilă.

Imagini pentru blockchain for smart cities

Prin urmare, ca și metodă criptată și descentralizată de transmitere a datelor, blockchain va înregistra o perioadă de avânt. Va deveni un mijloc esențial de protecție a datelor, înregistrând și distribuind datele în siguranță. Contractele smart cu privire la blockchain vor permite dispozitivelor conectate la IoT să funcționeze fără riscuri. Așadar, anul 2020 se prezice a fi „anul blockchain”.

6. Securitatea Cibernetică

Securitatea cibernetică este „vesta antiglonț” a orașului inteligent. Iar fiecare dispozitiv IoT are un efect semnificativ asupra acestei pături protectoare. Numărul hackerilor rău intenționați, care inițiază atacuri în mod constant, este în creștere. Hacking-ul dispozitivelor IoT va deveni mai frecvent în 2020. De aceea, orașele inteligente vor investi mai mult în consolidarea sistemelor de securitate cibernetică. Îmbunătățirea securității IoT, a securității locuințelor, a sănătății pacientului și a securității informației, vor fi subiectele principale de pe agenda orașelor inteligente. 

Progresul în IA și machine learning va ajuta în mod evident la sporirea sistemelor de securitate. IA demonstrează capacitatea de a identifica noi amenințări și răspunsurile la acestea. În plus, ajută la blocarea atacurilor înainte ca acestea să pătrundă mai adânc în rețeaua IoT. Nevoia de a îmbunătăți sistemul de securitate IoT va crește datorită naturii complexe și diverse a tehnologiei IoT.

În 2020 și nu numai, destinul securității cibernetice va fi în mâna IA. 

7. Orașe Centrate pe Persoane cu Dizabilități

Potrivit top 10 predicții strategice pentru 2020 oferite de Gartner, IA va fi un instrument esențial de sporire a accesibilității în orașele inteligente. De exemplu, un restaurant din Japonia utilizează tehnologie robotizată cu IA pentru a permite angajaților paralizați să opereze roboți chelner de la distanță.

Giganți precum Microsoft, JPMorgan, Chase sau Ford găzduiesc târguri virtuale de carieră personalizate, astfel încât să întâmpine nevoile candidaților cu probleme neurologice. O inițiativă de business numită Rent-A-Car a integrat tehnologia de citire Braille în sistemul de rezervări, pentru angajații săi nevăzători. De asemenea, sunt multe alte organizații și orașe inteligente care vor face locurile publice și a spațiile de lucru mai accesibile pentru toate categoriile de oameni. 

Imagini pentru disabilities person for smart cities

Studiile arată că afacerile care angajează în mod activ persoane cu dizabilități au rate mai mari de retenție cu până la 89%. Simultan, productivitatea angajatului crește cu 72% în timp ce profitabilitatea crește cu 29%. De asemenea, o asemenea diversitate a angajaților presupune o abordare diferită a muncii. Dizabilitățile permit oamenilor să lucreze cu o perspectivă unică, în special în sectorul de dezvoltare a produselor. Acest fapt creează noi posibilități de a produce produse inovatoare, care să atragă noi clienți. 

8. Comunități Conectate 

În timp ce dispozitivele conectate erau deja foarte des întâlnite în orașele inteligente și comunitățile conectate vor deveni normalitate. Orașele conectate, campusurile, întreprinderile și societățile se vor afla la baza dezvoltării orașelor inteligente pe parcursul anului 2020, potrivit NTT Ltd, furnizor mondial de servicii tehnologice. Compania a strâns informații de la baza sa de clienți globali, iar predicția companiei are în vedere trendurile în tehnologie pentru următoarele douăsprezece luni și nu numai. 

Mai mult decât atât, potrivit estimărilor pentru 2020, anul va duce la crearea de medii conectate capabile să funcționeze în mod autonom. Dezvoltarea mai multor orașe inteligente, afacerilor și spațiilor de lucru va avea loc într-un ecosistem sigur. În procesul de creare a comunităților conectate, IA și datele vor juca un rol crucial. Tehnologiile disruptive vor sprijini sporirea productivității, creșterea și inovarea în cadrul tuturor mediilor de lucru.