joi, aprilie 22, 2021

Care este calea către orașe mai sigure?

Articol publicat în categoria

Demararea unui proiect de oraș sigur

Așa cum observăm, există o tendință din ce în ce mai prezentă la nivel internațional, dar și național, de reconfigurare a infrastructurii orașelor, mai ales că întreaga schimbare are loc pe fondul apariției noilor tehnologii, precum Internet of Things (IoT), soluții de automatizare, inteligență artificială (AI) și analiză video avansată.

Studiile arată că cele mai sigure orașe au ca prioritate asigurarea necesarului în patru domenii cheie: digitalizare, sănătate, infrastructură și securitatea persoanelor. Orașele sigure dovedesc totodată și un plus de flexibilitate, prin utilizarea de tehnologie și implementarea infrastructurii adaptate pentru integrarea ușoară a viitoarelor tehnologii, ceea ce garantează o sustenabilitate mai bună pe termen lung. Transparența și administrarea sunt la rândul lor esențiale, iar administratorii orașelor ar trebui să comunice planurile pe care le au, precum și beneficiile pe care le implică aceste strategii.

Fiecare implementare de oraș sigur ar trebui să includă o funcție de control central, care să permită accesarea datelor consolidate și emiterea de alerte în timp real pentru lideri, echipe de intervenție și alte părți relevante. Informațiile vizuale și panourile de control facilitează prezentarea cuprinzătoare a informațiilor, făcând în acest fel posibilă luarea rapidă a deciziilor. 

Vă invităm să descărcați ghidul ”Croirea drumului către orașe mai sigure” oferit de Milestone pentru a înțelege diferite scenarii de utilizare a tehnologiei pentru îmbunătățirea siguranței cetățenilor, precum și cazuri practice în care tehnologia a ajutat diferite orașe să devină mai sigure.

Beneficiile orașelor sigure

Cu ajutorul tehnologiei, administrațiile orașelor sigure pot proteja în mod proactiv oamenii, securiza perimetrele, răspunde în timp real provocărilor și optimiza serviciile publice. 

Cetățenii pot fi protejați de orice, de la atacuri teroriste și până la epidemii și dezastre naturale. Primii care acționează în cazul unor incidente, indiferent că este vorba despre personal din domeniul sănătății, poliției sau pompieri, pot fi mai bine informați, iar controlul traficului, managementul deșeurilor, asistența socială și multe altele pot deveni mai eficiente. De asemenea, sustenabilitatea poate fi îmbunătățită prin eficientizarea costurilor și resurselor.

De exemplu, în Helsinki, o inițiativă pentru orașe sigure a fost proiectată pentru testarea de soluții tehnologice inteligente și „curate” în cadrul regiunii metropolitane, care să reducă cu o oră timpul petrecut de fiecare cetățean în trafic și să faciliteze transmiterea online a ședințelor consiliului orășenesc.

În paralel, la Barcelona, investițiile în infrastructura Wi-Fi a orașului și IoT au generat o reducere a cheltuielilor pentru apă estimate la 49.4 milioane €, în paralel cu crearea a 47.000 de noi locuri de muncă. 

Pe scurt, orașele inteligente îmbunătățesc:

 • Siguranța prin intermediul predicției, a măsurilor preventive ca dispersarea mulțimilor și descurajarea comportamentului antisocial. 
 • Reducerea costurilor și beneficiile financiare prin îmbunătățirea serviciilor și operațiunilor, reducând în acest fel impactul criminalității, promovând turismul și noile oportunități de afaceri și majorând investițiile străine și consumul în retail.
 • Percepția publică pe măsură ce oamenii realizează că administrațiile lucrează pentru a le oferi mai multă siguranță și un nivel de viață mai bun.

Scenarii de îmbunătățire a siguranței orașelor 

Administrațiile orașelor sigure au la dispoziție mai multe opțiuni pentru a-și îmbunătăți nivelul de siguranță în spațiile publice. Printre acestea menționăm:

 • Detecția și clasificarea obiectelor

 • Combinarea informațiilor din mai multe camere

 • Detectarea în timp real a comportamentelor neobișnuite

 • Detectarea comportamentului agresiv cu ajutorul inteligenței artificiale

 • Numărarea persoanelor și controlul mulțimilor

 • Inteligența audio

 • Analiza traficului

 • Soluțiile de afișare publică

 • Camerele care pot fi purtate – Body worn

 • Recunoașterea facială

Pe de o parte, detecția și clasificarea obiectelor poate ajuta în depistarea comportamentelor care pot fi utilizate în managementul deșeurilor, mentenanță ș.a. Combinarea datelor furnizate de mai multe camere permite administrației orașului să monitorizeze deplasarea oamenilor și a vehiculelor pentru o gestionare mai bună a traficului, precum și pentru prevenția anumitor riscuri. Detectarea comportamentelor agresive cu ajutorul inteligenței artificiale poate permite intervenția rapidă prevenind astfel comiterea unor infracțiuni.

 Tehnologiile de numărare a persoanelor și de control al mulțimilor pot permite pe termen lung planificarea și mentenanța unor zone ale orașului, iar pe termen scurt prevenția unor supra-aglomerări ș.a. Fluxurile video pot acționa ca „ochii” din teren ai administrației orașului, dar pentru o imagine completă, este necesară și o componentă audio.

Vă invităm să descărcați ghidul ”Croirea drumului către orașe mai sigure” oferit de Milestone pentru a înțelege diferite scenarii de utilizare a tehnologiei pentru îmbunătățirea siguranței cetățenilor, precum și cazuri practice în care tehnologia a ajutat diferite orașe să devină mai sigure.