Centrul pentru Cercetare și Educație Urbană

Centrul pentru Cercetare și Educație Urbană
CCEU este un centru de cercetare interdisciplinar dedicat aplicării științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii în serviciul comunităților urbane din România.
Principalele noastre preocupări în dezvoltarea urbană durabilă a comunităților noastre include domenii relevante, precum IoT, AI, VR, mediu, sănătate, siguranță, reziliență, planificare și gestionare urbană, politici urbane și regionale, finanțe, construcții, operare și management.

Context
Nevoia de dezvoltare a centrelor urbane pe modelul ”smart” este o realitate. Planificarea și managementul orașelor într-un mod sustenabil și durabil, prin dezvoltarea oportunităților economice locale și regionale, prin creșterea eficienței serviciilor publice și minimizarea inegalității sociale dar și a problemelor de mediu sunt provocări deosebite cu care se vor confrunta toate comunitățile din lume. Tehnologia digitală, științele și disciplinele relevante oferă instrumente deosebite care, în mod obligatoriu, vor trebui să lucreze în avantajul cetățenilor, deservindu-i pe aceștia în timp ce cresc calitatea vieții pentru toți locuitorii.

Viziunea și misiunea CCEU

Viziunea noastră este să punem piatra de temelie a cercetării fundamentale urbane în România și să rămânem principalul institut de cercetare în dezvoltarea orașelor inteligente.
Misiunea noastră este de a promova cercetarea interdisciplinară cu scopul îmbunătățirii vieții pentru toți locuitorii României și pentru dezvoltarea unui stil de viață mai eficient și mai durabil.

Centrele urbane au nevoie
urgentă de soluții la provocările moderne

CCEU s-a format la inițiativa Asociației Române pentru Smart City și este dezvoltat alături de principalii săi membri, parteneri și colaboratori precum: Universitatea Politehnica București, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Ecologică București, Universitatea Petre Andrei Iași, Universitatea din Craiova, Universitatea Transilvania Brașov, Universitatea Gh. Asachi Iași, Universitatea 1 Decembrie Alba Iulia.

CCEU reunește o varietate de perspective și discipline care sunt considerate necesare pentru a dezvolta comunitățile creativ-inteligente din România.

Suntem interesați de explorarea Artei și Științei Designului printr-o abordare transdisciplinară în dezvoltarea spațiilor urbane moderne și funcționale.

CCEU încearcă să redefinească percepția asupra ”științelor urbane” care înseamnă mult mai mult decât generalul ”urbanizare”.

Ne străduim să dezvoltăm soluții noi bazate pe date și pe tehnologie pentru a răspunde celor mai mari probleme și provocări urbane.
Inițiativele de cercetare și educație ale CCEU încearcă să:
- îmbunătățească serviciile oferite de oraș ca ansamblu de sisteme tuturor cetățenilor;
- optimizarea luării deciziilor de către instituțiile administrației locale și centrale;
- promoveze ultimele tehnologii, servicii și produse urbane inteligente;
- propună soluții la problemele moderne ale centrelor urbane precum poluarea mediului și probleme de sănătate publică, siguranța spațiilor urbane;
- să implice și să inspire cetățenii din comunitățile urbane unde acționăm pentru o conștientizare și implicare în viața urbană;

Acțiunile de cercetare și educație urbană ale centrului își propun să ofere un ajutor și o ”foaie de parcurs” orașelor și centrelor urbane către un mediu de viață sănătos, eficient, sigur, fericit și durabil.

Promovăm conceptul de Hub Intelectual ca parte a implicării cercetătorilor, experților, companiilor și instituțiilor interesate de dezvoltarea comunităților noastre.

Un cetățean inteligent este un cetățean implicat și conectat în comunitatea lui. Acesta este preocupat de dezvoltarea spațiului urban pentru a crește calitatea vieții sub toate aspectele.

Există o tendință globală de integrare a serviciilor urbane, a sistemelor care compun mediul urban dar și de colectare a datelor pe care orașele le oferă. Scopul final al acestei integrări oferă beneficii precum optimizare, scăderea costurilor, management performant, servicii înalt calitative dar și o gestionare mai bună a resurselor.

Interesele CCEU sunt în dezvoltarea de aplicații și soluții pentru a folosi datele disponibile (Big Data/Open Data) - dezvoltarea și managementul rețelelor de IoT.

Prioritățile centrului

Cercetare

REVOLUȚIA DIGITALĂ
Mai mult de 90% din datele disponibile în lume au fost generate în ultimii doi ani.

Mediu

PROVOCĂRI
Poluarea aerului, a apei și a solului precum și protejarea resurselor reprezintă o prioritate a CCEU.

Sănătate

Noul coronavirus a schimbat pentru totdeauna abordarea asupra orașelor și a priorităților urbane. Cum răspundem acestor amenințări și provocări?

Safe City

La CCEU suntem interesați de siguranța spațiilor urbane, a infrastructurilor critice dar și crearea unor comunități reziliente

PROIECTE CCEU

AERO 360

Aero 360 este un sistem de reducere a poluării aerului și diminuarea răspândirii agenților patogeni în mediul urban necesar unei vieți cotidiene sănătoase.
Rezultatul muncii de 2 ani a unei echipe de experți în arhitectură ubană, chimie, fizică și IT, Aero 360, este proiectat să purifice 1220 litri/secundă (1.22m3) respectiv 30 mil. m3 pe lună.
Un proiect dezvoltat de CCTI în parteneriat cu CCEU și ARSC.

CityAir

Platformă pentru măsurarea calității aerului
Inoesy - partener strategic al proiectului

Harta Smart City

Harta proiectelor SC din România centralizate pe fiecare județ și oraș

Echipa CCEU

Asigurăm expertiză în toate domeniile importante Smart City

Eduard Dumitrascu

Coordonator CCEU

Președinte ARSC

Florin Nemțanu

Profesor

Universitatea Politehnica București

Ciprian Caragea

Profesor

Universitatea Ecologică București

Cătălin Vrabie

Profesor

SNSPA

Cristian Dragu

Expert AI

Vicepreședinte ARSC