În perioada 16-24 Februarie 2020, s-a întrunit echipa comună  OMS-China pentru a discuta despre noul coronavirus, rezultatul întâlnirii fiind publicarea Raportului OMS-China asupra COVID-19 care prevede descoperiri  despre virus, evaluări ale răspândirii, măsuri de răspuns luate de China și recomandări pentru state pentru prevenirea și oprirea răspândirii COVID-19. 

Conform raportului, scopul formării Echipei Comune este acela de a oferi informații la nivel internațional cu privire la următorii pași care trebuie parcurși cu privire la răspândire, dar și cu privire la pregătirea în prealabil pentru țările care nu sunt încă afectate. Raportul oferă informații despre modul în care răspândirea virusului este gestionată în China și impactul măsurilor luate; oferă exemple de măsuri luate de alte țări afectate; indică recomandări pentru ajustarea măsurilor luate contra răspândirii în China și la nivel internațional; și urmărește să stabilească anumite priorități pentru un program de colaborare de cunoaștere, cercetare și dezvoltar care să permită identificarea mai multor informații despre acest virus. (p.3)

Din echipa comună au făcut parte 25 de experți naționali și internaționali din China, Germania, Japonia, Coreea, Nigeria, Rusia, Singapore, SUA și OMS. (p.3)

Primul caz a apărut pe 30 Decembrie 2019, în China. Până la data de 20 Februarie 2020, 75,465 de cazuri COVID-19 existau în China. (p. 5-6) În perioada 10-22 Ianuarie epidemia s-a răspândit rapid, iar între 23-27 Ianuarie numărul îmbolnăvirilor a atins apogeul și s-a înregistrat o plafonare.  (p.7)

Observațiile epidemiologice ale Echipei Comune vizează: (p.8)

  • Până la data de 20 Februarie 2020, vârsta medie a celor îmbolnăviți este de 51 de ani, iar marea majoritate a cazurilor sunt reprezentate de oameni cu vârste cuprinse între 30-69 de ani. (77,8%). Dintre aceștia, 51,1% sunt bărbați, 77% sunt din provincia Hubei, iar 21,6% sunt fermieri . 
  • COVID-19 este un virus zoonotic
  • COVID-19 este transmis prin picături/particule sau prin obiecte/materiale care poartă virusul, în timpul unui contact apropiat neprotejat dintre o persoană infectată și una sănătoasă. Transmiterea prin aer nu este încă dovedită pentru COVID-19
  • În China, virusul de transmite cel mai des în interiorul familiilor.
  • „China are o politică meticuloasă de identificare a contactelor și cazurilor de COVID-19. De exemplu, în Wuhan, mai multe de 1800 de echipe de epidemiologi (fiecare echipă având minimum 5 membri) urmăresc zeci de mii de contacte zilnic.” (p.8)

Transmisia virusului în Wuhan: se crede că primele cazuri din Wuhan au luat infecția de la o sursă zoonotică, chiar dacă până la 25 Februarie o sursă animală nu a fost identificată. Mai târziu, transmiterea a fost de la om la om. Cordonul sanitar instalat în jurul Wuhan-ului și în jurul municipalităților apropiate din 23 Ianuarie s-a dovedit a fi eficient și a oprit extinderea virusului în celelalte părți ale țării. (p.10)

Transmisia în restul Chinei: Din cauza deplasărilor masive ale oamenilor cu ocazia Noului An Chinezesc, virusul s-a răspândit și în afara provinciilor Wuhan și Hubei. (p.10)

Datele cu privire la îmbolnăvirea tinerilor sub 18 ani și cu vârsta de 18 ani arată că rata este una mică, respectiv de 2,4% din toate cazurile raportate. (p.11)

Printre simptomele infectării cu COVID-19 se numără: febră, tuse seacă, oboseală, producție de spută, dificultăți în respirație, dureri de cap, congestie nazală,etc. Peste 80% dintre pacienți au avut simptome blânde și moderate în urma infectării cu COVID-19.  (p.12)

Răspunsul Chinei în 3 etape:

  1. În primă fază, strategia s-a focusat pe prevenirea răspândirii virusului în afara provinciei Wuhan și din alte zone ale provinciei Hubei, dar și prevenirea importării de cazuri din alte provincii; au fost trimise primele informații despre epidemie către OMS pe 3 Ianuarie 2020; au fost dezvoltate primele kituri de testare. (p.14)
  2. În a doua etapă, strategia a avut în vedere reducerea intensității epidemiei și încetinirea creșterii numărului de cazuri; pe 23 Ianuarie, Wuhan a implementat restricții strice de trafic; au fost îmbunătățite toate protocoalele de diagnoza, tratament și izolare; au fost anulate activitățile de masă; au fost construite noi spitale; (p.14)
  3. A treia etapă s-a concentrat pe reducerea cazurilor de infectare în grup și pe menținerea unui echilibru între prevenția și controlul epidemiei, pe dezvoltarea economică și socială durabilă și politici implementate pe bază de dovezi științifice. Au fost aplicate noi tehnologii, precum Big Data sau Inteligența Artificială pentru a consolida monitorizarea contactelor și gestionarea populației prioritare. (p.14-15)

Raportul Echipei Comune WHO-China este unul fundamental, oferă informații la nivel național (China) și internațional despre noul coronavirus COVID-19 și are în vedere recomandări viitoare privind gestionarea răspândirii virusului. 

RAPORTUL POATE FI CITIT INTEGRAL AICI