Ventilatoare, filtre pentru respirație sau măști protectoare de față 3D

În contextul actual, tehnologia intervine și contribuie din ce în ce mai mult la ameliorarea și stoparea crizei de COVID-19 de la nivel mondial, în special în privința echipamentelor medicale necesare personalului medical din spitale. Una dintre sursele tehnologice care pot ajuta în lupta împotriva COVID-19 sunt imprimantele 3D, iar numeroase companii specializate în domeniul manufacturii aditive își canalizează eforturile către crearea de echipamente speciale, necesare unităților medicale din întreaga lume.

Compania HP este una dintre entitățile care explorează modalități prin care poate folosi imprimantele 3D pentru a crea ventilatoare, filtre pentru respirație sau măști protectoare de față. Într-un comunicat de presă, compania a menționat că are în vedere și crearea unor adaptoare de mânere din plastic care permit deschiderea ușilor cu cotul, prevenind răspândirea virusului.

Imagini pentru hp printing 3d covid

Mobilizarea în domeniul realizării de materiale utile pentru mediul medical prin intermediul imprimantelor 3D este vizibilă și în mediul online. Pe data de 11 Martie, a fost creat un grup pe Facebook, numit „Open Source Ventilator”, din care fac parte peste 300 de ingineri și doctori. Scopul grupului este acela de a construi un ventilator prin intermediul resurselor disponibile, respectiv resurse hardware și prin imprimare 3D. În doar o săptămână, grupul a reușit să creeze un prototip care ar putea fi aprobat și utilizat în Irlanda în curând.

„3D Printer Crowdsourcing for COVID-19”

O altă inițiativă realizată în mediul online pentru sprijinirea spitalelor care rămân fără echipamentele necesare pentru lupta împotriva COVID-19 este cea de crearea a unui document de tip foaie de calcul, intitulat „3D Printer Crowdsourcing for COVID-19”, dedicat specialiștilor din domeniul imprimării și tuturor voluntarilor pasionați de imprimare. Aceștia își dedică timpul imprimării de măști, ventilatoare sau orice alte materiale sunt necesare spitalelor.

Imagini pentru 3D Printer Crowdsourcing for COVID-19

Pentru a preveni infecția cu noul coronavirus și răspândirea virusului, compania Materialise a creat un deschizător de uși hands-free care poate fi printat 3D și a publicat online specificațiile de proiectare pentru a fi descărcate de toți cei interesați. Deschizătorul permite deschiderea ușii fără a atinge mânerul cu mâna.

Una dintre unitățile medicale care deja a implementat folosirea de echipamente printate 3D este un spital din Brescia, Italia, cu peste 250 de pacienți infectați cu COVID-19. Lipsa de supape/valve de oxigen necesare conectării pacienților la aparatele de ventilație l-a determinat pe Cristian Fracassi, CEO al firmei de inginerie Isinnova, să folosească imprimarea 3D pentru a răspunde nevoilor critice ale spitalului. Acesta, împreună cu un coleg, au vizitat spitalul pentru a examina supapele și au creat apoi un prototip ce a fost testat cu succes pe unul dintre pacienți. În colaborare cu firma Lonati, compania a reușit să producă 100 de valve respiratorii în doar 24 de ore.

Imagini pentru 3D Printer Stratasys

Și România a preluat această inițiativă inovatoare, primul ventilator pentru terapie intensivă proiectat pentru a fi realizat cu o imprimantă 3D urmând să intre în teste la Centrul “Pius Brânzeu” al Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișioara.

Compania Stratasys, SUA specializată în imprimarea 3D răspunde și ea crizei globale de COVID-19 din lume. În prezent, aceasta își canalizează efortul în direcția printării 3D a unor echipamente de protecție pentru față, atât de unică folosință, cât și reutilizabile, intenționând ca un număr de 5000 de astfel de viziere să fie trimise către zone critice din SUA în următoarele săptămâni.

Imprimarea 3D este o tehnologie care poate servi și altor scopuri pe lângă cele prezentate mai sus. Unul dintre cele mai populare este reprezentat de piața de printare 3D a alimentelor, care se preconizează că va valora 525,6 milioane de dolari până în 2023, conform Research and Markets. Piața alimentelor printate 3D este în creștere datorită cerinței din ce în ce mai mari pentru bunuri personalizate, în funcție de nutrienții de care fiecare individ are nevoie. De exemplu, una dintre cele mai populare situații de utilizare a alimentelor imprimate 3D este pentru a servi bătrânii aflați în spitale sau pentru unitățile de tip reabilitare.