joi, aprilie 22, 2021

Inovație și tehnologie în proiecte Smart Village

Articol publicat în categoria

INOVAȚIE RURALĂ

Cum putem folosi cele mai noi tehnologii în dezvoltarea proiectelor tip Smart Village.

7 tehnologii care pot fi folosite chiar mâine în aproape orice comunitate rurală din România:

  1. IoT – Internet of Things: Internetul obiectelor este legat de conceptul de Smart City, dar este perfect încadrabil și în zonele rurale. Spre exemplu, folosind senzori care permit o productivitate mai mare a culturilor sau soluții din zona educației și a sănătății în zone izolate (conceptele Smart Education și Smart Health fac parte din verticala Smart Living).
  2. Inteligență artificială: Haha. Știm. Amuzant. A.I. la țară. Dar…adoptarea sistemelor de inteligență artificială este direct aplicabilă îmbunătățirii culturilor și gestionării mediului, precum și în optimizarea serviciilor de sănătate și a utilizării infrastructurii.
  3. Big Data: cantitatea uriașă de date generate astăzi (Big Data), permite să analizăm impactul schimbărilor climatice sau consumul de apă, numărul animalelor, starea pășunilor și a pădurilor dar și alte informații esențiale comunității. În cele din urmă totul se reduce la monitorizare și optimizare.
  4. Drone: datorită utilizării dronelor, terenul poate fi monitorizat (automat) colectând astfel date despre temperatură, starea culturilor, mișcările animalelor sau controlul răspândirii dăunătorilor, îmbunătățind astfel utilizarea pesticidelor – totul corelat cu date meteo spre exemplu.
  5. Blockchain: conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a spori eficiența, transparența și trasabilitatea în lanțurile de aprovizionare agricole și pentru a le face mai productive și mai durabile.
  6. Nanomateriale: folosirea materialelor inteligente (smart) are potențialul de a îngloba senzori, aplicarea de fertilizatori și straturi de protecție care să asigure creșterea siguranței alimentare, eliminarea deșeurilor și chiar combaterea efectelor schimbărilor climatice asupra plantelor
  7. Roboți: de la tractoare autonome (care nu au nevoie de șofer) până la roboți capabili să culeagă fructe fără a le deteriora, introducerea roboților în zonele rurale conduce spre o revoluție în eficiență și dezvoltare durabilită.

Mai multe informații despre conceptul de Smart Village găsești aici.