INSTRUMENTE SMART pentru comunicarea cetățenilor cu Primăria Sibiu

Articol publicat în categoria

Primăria Municipiului Sibiu a început încă din 2011 procesul de digitalizare al serviciilor publice, dezvoltând până în prezent, noi instrumente smart pentru comunicarea cu cetățenii și plata electronică a taxelor și impozitelor locale. Digitalizarea serviciilor Primăriei este un proces continuu, Primăria Sibiu accesând fonduri europene pentru noi instrumente care vor fi disponibile din 2021-2022.

COMUNICAREA CU PRIMĂRIA SIBIU se realizează și în format electronic de mai mulți ani, prin următoarele canale:

 • Aplicația Sibiu City Appmodulul Raportări Incidente, disponibil din 2018. Aceasta se descarcă gratuit din Google Play și App Store, oferind cetățenilor posibilitatea de a sesiza diverse probleme cu care se întâlnesc în oraș, pe domenii. Solicitările astfel primite, sunt repartizate tot electronic departamentelor din Primărie, spre soluționare.

 • Platforma de e-administrație de pe sibiu.ro, disponibilă din 2011: prin intermediul acesteia cetățenii pot transmite Primăriei Sibiu și serviciilor publice din subordinea municipalității diverse sesizări și petiții, pot consulta documentele necesare pentru diverse avize, pot efectua plata taxelor și impozitelor locale, etc.

 • Adresa de e-mail pms@sibiu.ro unde pot fi trimise petiții, sesizări și solicitări.

În cazul cetățenilor care doresc audiențe la diversele servicii ale Primăriei, programările se fac online, pe sibiu.ro.

PENTRU PLATA TAXELOR ȘI IMPOZITELOR LOCALE Primăria Sibiu a pus la dispoziția cetățenilor următoarele instrumente:

 • Platforma e-administrație de pe sibiu.ro: prin crearea unui cont, sibienii pot avea acces la informațiile personale cu privire la taxele și impozitele datorate și pot efectua plăți

 • Instrumentul PLATA XPress, disponibil pe site-ul sibiu.ro, prin care se pot efectua plăți fără crearea unui cont, utilizând codul de bare de pe deciziile de impunere primite acasă de cetățeni.

 • Aplicația PARCARE SIBIU, prin care poate fi plătită taxa de parcare, fie cu card bancar, fie cu SMS. De asemenea, prin această aplicație se pot achiziționa în format electronic și abonamente pentru parcare.

Primăria Sibiu emite CERTIFICATE FISCALE online:

Sibienii pot solicita certificate fiscale online, în baza formularului tip de pe sibiu.ro . Acesta va fi transmis pe adresele de e-mail ale Direcției Fiscale. Plata taxei pentru emiterea certificatului fiscal se poate face electronic, pe platforma de e-administrație de pe sibiu.ro sau pe ghiseul.ro. Certificatul va fi eliberat tot în format electronic, pe adresa de e-mail a cetățeanului.

Emitem online și CERTIFICATELE DE URBANISM:

Folosind formularul tip de pe sibiu.ro, cetățenii pot solicita un certificat de urbanism transmițând o solicitare pe pms@sibiu.ro, însoțit de documentele necesare specificate pe sibiu.ro. Taxa pentru emiterea certificatului se poate plăti online, pe portalul de e-administrație. Certificatul va fi emis în format electronic, pe e-mailul solicitantului.

INFORMARE ȘI TRANSPARENȚĂ prin instrumente online:

Informarea cetățenilor și transparența decizională a Primăriei Sibiu este asigurată prin mai multe canale de comunicare:

 • Site-ul sibiu.ro pe care se postează în timp real știri, proiecte de hotărâri ale Consiliului Local, dezbateri și consultări publice

 • Micro-site dedicat informațiilor utile în gestionarea pandemiei COVID-19 pe sibiu.ro, unde cetățenii pot consulta măsurile de protecție, restricțiile, informații despre rata infectării, etc.

 • Newsletter-ul instituției, la care sibienii se pot abona pe sibiu.ro

 • Aplicația Sibiu City App, disponibilă din 2013, care oferă informații despre evenimentele din oraș, unități de cazare și masă, informații despre obiectivele turistice, parcări, trasee de transport public, etc. De asemenea, de la începutul anului viitor va fi disponibil un Audio Guide turistic în trei limbi.

 • Pagina de FacebookPrimăria Municipiului Sibiu, înființată în 2015,

 • Contul Instagram sibiu.hermannstadt, utilizat pentru promovarea destinației turistice Sibiu

 • Secțiunea Hărți Interactive de pe sibiu.ro oferă mai multe hărți pe care pot fi căutate informații despre PUZ-uri și PUD-uri emise, transportul public, arondarea la secțiile de votare, monumentele istorice, instituțiile publice, etc.

Serviciul Comunicare, Relații Externe și Marketing

Primăria Municipiului Sibiu