„Science meets Regions” – Măgurele Smart City, centru economic si științific internațional

Conferința Science Meets Regions - Măgurele Smart City

Oameni de știință din Europa, experți și reprezentanți ai autorităților locale s-au reunit la București, la conferința „Science meets Regions/Science builds the future”, care a avut loc la Biblioteca Naţională a României, pentru a discuta despre modul în care deciziile politice pot fi fundamentate pe cercetare științifică.

„Science meets Regions/Science builds the future” face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Joint Research Centre (JRC), serviciul științific și de cercetare intern al Comisiei Europene. Reprezentanții JRC au subliniat că este nevoie de un efort integrat în dezvoltarea politicilor publice bazate pe fundamente științifice, prin implicarea și colaborarea celor trei piloni sociali – autorități, oameni de știință și cetățeni.

Consiliul Județean Ilfov, prin președintele Marian Petrache susține transformarea localității Măgurele într-un smart city, având la bază politici publice fundamentate pe rezultatele cercetării științifice și speră că va fi prima dintr-un lung șir de localități, care va adopta această viziune. Orașele din România trebuie să se dezvolte în concordanță cu nevoile actuale ale locuitorilor, mediului de afaceri, să țină pasul cu tehnologia digitala și să se adapteze noii generații.

Smart City înseamnă proiecte de parcări inteligente, un sistem de management al traficului rutier, o rețea de măsurare a calității aerului, stații de încărcare pentru mașini electrice, proiecte de introducere a catalogului electronic și a tabletelor în școli, wi-fi în locuri publice, iluminat stradal cu senzori sau un management inteligent al deșeurilor.

Este nevoie să fundamentăm politicile publice pe doi piloni: pe randamentul resurselor investite și pe creșterea calității vieții. Cum prioritizezi ca să ai randament maxim?! Ei bine, aici intervin experții care fac analiza lor, fac balanța cost-beneficiu și prioritizează în condițiile resurselor date. Administrația performantă va fi de fapt un trinom – administrația, experții/mediul academic și cetățeanul. Că nu suntem în război. Nu trebuie să trăim în tabere diferite, trebuie să fim în parteneriat. Apoi, Consiliul Județean trebuie să facă politici publice pentru întreaga regiune, nu fiecare pe bucățica lui.” – Marian Petrache, președinte al Consiliului Județean Ilfov.

Transformarea orașului Măgurele în Smart City este un proiect pilot al Consiliului Județean Ilfov, iar în cadrul evenimentului au fost identificate și propuse soluţii pentru ca această localitate să devină un “oraș inteligent”.

De-a lungul timpului pentru a ne îndeplini misiunea, obiectivele, am dezvoltat o multitudine de tool-uri, o multitudine de unelte cu care lucrăm. Împreună cu ANAF lucrăm la un ghid de achiziții publice pentru Smart City pentru administrația locală. La nivelul administrațiilor locale este o problemă cu privire la achizițiile publice. Încercăm să creăm acest ghid de achiziții publice  și sperăm să se miște totul puțin mai repede. Am dezvoltat o serie întreagă de alte instrumente, Smart City Magazine, Academia Smart City. Faptul că 6 000 de oameni dintre cei mai pregătiți din lume vor schimba nu doar Măgurele, nu doar Ilfovul, ci vor schimba fundamental cercetarea din România și relația instituție publică-zona academică-mediul privat” – Eduard Dumitrașcu, președinte al Asociației pentru Smart City.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, directorul general al Institutului de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ (IFIN-HH), președintele Asociației Române pentru Smart City, Eduard Dumitrașcu, academician Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, academician Ioanel Sinescu, rector al Universității de Medicină și Farmacie, Giancarlo Caratti, Șef de Unitate, Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic al Centrului Comun de Cercetare, Paris Kokorotsikos, Director Executiv Euroconsultants SA, Hardy R. Schmitz, Președinte al Consiliului Consultativ, Asociația Internațională a Parcurilor Științifice și a Zonelor de Inovare dar şi alți reprezentanţi ai parcurilor ştiinţifice din Europa şi ai asociaţiilor internaţionale de profil.

Evenimentul „Science meets Regions/Science builds the future” organizat de Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene) reprezintă un prim pas în stabilirea colaborării dintre autoritățile publice și mediul științific, care poate pune bazele implementării unor politici publice durabile și sustenabile.

Citește mai multe detalii despre verticalele Smart City pe site-ul ARSC la secțiunea Smart Cities. – https://romaniansmartcity.ro/ 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Avem cookies!
Acest site folosește module cookie pentru analiză și conținut personalizat.
Dacă navigați în continuare în acest site, sunteți de acord cu această utilizare.

Smart City România

newsletter

În fiecare sâmbătă dimineață îți trimitem cele mai importante știri din Industria Smart City!