joi, aprilie 22, 2021

Nokia poate deveni principalul furnizor de echipamente pentru tehnologia 5G

Articol publicat în categoria

Produsele Nokia – alternativă 5G la produsele Huawei

Tehnologia 5G va fi motorul tuturor soluțiilor Smart City și al proiectelor de dezvoltare inteligentă ale comunităților viitorului 

Tehnologia înseamnă progres, eficiență și contribuie la optimizarea tuturor activităților din jurul nostru. Orașele inteligente adoptă soluții tehnologice pentru a atinge diverse obiective de dezvoltare durabilă și Smart. Orașele inteligente acordă o atenție sporită domeniului tehnologic. Acestea adoptă soluții eficiente pentru o calitate a vieții ridicată a locuitorilor. Totul pentru un viitor sigur și durabil pentru generațiile ce vor urma. 

Provocări ale orașelor și soluții bazate pe tehnologia 5G

Una dintre problemele cu care se confruntă administrațiile locale atât la nivelul României, cât și la nivel internațional este gestionarea datelor. Putem vorbi și de utilizarea acestora în timp real pentru adoptarea unor decizii esențiale și de conectivitatea în sfera informațională și digitală. De asemenea, o problemă este și interconectarea datelor ce provin de la vaste instituții publice și nu numai. O societate conectată, transparentă, care generează și accesează date de o importanță semnificativă pentru întreaga comunitate este un obiectiv Smart. Reprezentanții comunităților urbane trebuie să acorde atenție în viitorul apropiat acestor lucruri.

Tehnologia 5G este unul dintre instrumentele ce pot îndeplini astfel de obiective. 5G este un instrument gândit pentru a răspunde creșterii masive de date și sporirii conectivității în societatea modernă. Tehnologia are un potențial extrem de important în domeniul soluțiilor Smart City și în dezvoltarea inteligentă a tuturor comunităților urbane sau rurale.

Nokia – o alternativă din ce în ce mai promițătoare 

Pe 9 octombrie 2020, software-ul SDM dezvoltat de compania Nokia a fost ales de Telefónica UK pentru a spori securitatea și rezistența rețelelor sale și pentru a oferi servicii de conectivitate 5G tuturor celor 34.1 milioane de clienți ai operatorului telecom. Bhaskar Gorti, Președinte al Nokia Software și Ofițer Digital Șef al Companiei Nokia a declarat: „Pentru că realizăm împreună inovație cloud pe baza tehnologiei 5G, Nokia este încântată să consolideze parteneriatul cu Telefónica UK prin optimizarea și securizarea rețelelor companiei, folosind portofoliul nostru software și îmbunătățind experiența clienților.”

Nokia on Twitter: "Inspirational advice from Bhaskar Gorti: “When an industry is undergoing a transformation, experience can be a handicap. You must be willing to unlearn and re-learn new ways of doing

Nokia pe piața 5G

În urmă cu câteva zile, Nokia a anunțat că a semnat 17 noi acorduri comerciale 5G în cel de-al treilea trimestru al anului. Nokia a ajuns la 100 de contracte comerciale 5G semnate cu clienți individuali și la un total de 160 de acorduri comerciale 5G. Compania menționează că este prezentă pe „toate piețele 5G timpurii”, având un portofoliu care începe să câștige popularitate în rândul întreprinderilor. 12% dintre tranzacțiile privind produsele 5G ale companiei sunt reprezentate de întreprinderi, în calitate de clienți. 

Cercetare și inovare – domenii de interes pentru Nokia 

Totodată, Nokia acordă o importanță semnificativă cercetării și inovării constante în domeniul tehnologiei 5G. De aceea, compania a încheiat un parteneriat cu Universitatea Tampere din Finlanda pentru a înființa un „centru de excelență”. Scopul acestei inițiative este de a accelera procesul de dezvoltare al procesoarelor personalizate System-on-Chip (SoC), care fac parte din portofoliul ReefShark de chipset-uri al companiei Nokia. Scopul final este acela de a se asigura că soluțiile 5G oferite de Nokia au cea mai bună performanță pentru clienți. Compania se așteaptă ca noile echipamente hardware 5G să reprezintă 35% din vânzările 5G până la finalul anului 2020, 70% până la finalul anului 2021 și 100% până la finalul anului 2021. 

Nokia – un real furnizor al tehnologiei 5G

Printr-un acord încheiat cu Dish Network, Nokia va oferi echipamente software 5G companiei menționate. Acestea vor reprezenta un real suport în numeroase domenii, precum managementul datelor, managementul dispozitivelor sau servicii de integrare. Potrivit Nokia, din top 40 furnizori de servicii de telecomunicații din lume, 25 apelează la produsele Nokia. 

În defavoarea companiei Huawei, Nokia a semnat recent un parteneriat cu Grupul BT din Marea Britanie pentru a oferi stații de bază suplimentare și antene. Acestea vor permite clienților operatorului de telefonie mobilă EE, parte a Grupului BT, posibilitatea de a efectua apeluri telefonice și de a transmite date prin intermediul rețelei radio de acces 5G a firmei. Noul contract va presupune înlocuirea echipamentelor 5G ale companiei Huawei, precum și a altor generații de tehnologie mobilă oferită de furnizorul chinez. Nokia va deveni, în câțiva ani, cel mai mare furnizor de RAN 5G al companiei BT din Marea Britanie.