Platformă online de informare pentru aleșii locali și funcționarii publici

Articol publicat în categoria

Asociația Comunelor din România – ACoR (promotor al proiectului) împreună cu Asociația Municipiilor din România- AMR (în calitate de partener) au dezvoltat o platformă online, gratuită, de informare pentru aleșii locali și funcționarii publici din România. Aceasta vizează domeniile: etică, transparență, incompatibilități și conflict de interese.

Inițiativa vine în întâmpinarea nevoilor de informare ale autorităților publice locale prin colectarea informațiilor vizate într-un singur loc, fiind, totodată, interactivă și ușor de utilizat de către oricine.

Centrul de informare E-TIC este un amplu portal cu date de interes, împărțite în următoarele categorii:

  • Legislație – Unde se poate consulta legislația în vigoare cu privire la etică, transparență, incompatibilități și conflict de interese;
  • Ghiduri/Modele/Studii – Această secțiune conține o colecție de ghiduri și studii elaborate în cadrul proiectului, dar și în cadrul unor alte inițiative. Cei interesați pot afla pașii pe care trebuie să-i facă pentru a îmbunătății accesul și calitatea serviciilor pentru cetățeni;
  • Exemple de bună practică – O sursă de inspirație în consolidarea eticii profesionale, a transparenței și a integrității;
  • Întrebări frecvente – O serie de puncte de vedere legislative ce răspund la cele mai des întâlnite întrebări.

Componenta interactivă a platformei este dată de comunicarea în timp real cu utilizatorii. Aceștia pot adresa întrebări legate de domeniile menționate la care va răspunde în cel mai scurt timp un expert E-TIC.

De asemenea, există și o pagină cu legături utile care prezintă link-uri către organizațiile ce activează în aceste domenii și către paginile web ale unor proiecte similare.

Cele două asociații de autorități publice locale, ACoR și AMR, își propun să dezvolte în continuare și să actualizeze această platformă, culegând cât mai multe date din teritoriu, astfel încât utilizatorul să aibă acces la o gamă cât mai largă de informații care să-l ajute în exercitarea responsabilă a funcției publice pe care o deține.

Centrul de informare E-TIC a fost creat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, proiect finanțat prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.

Aflați mai multe:

https://centru.e-tic.ro/

www.e-tic.ro