Caravana Smart City Târgoviște – Schimb de bune practici între municipalități

în data de

Primăria Municipiului Târgoviște a găzduit luni, 13 mai 209, programul național Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Programul, organizat de Asociația Română pentru Smart City, se desfășoară din anul 2017 sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program național de promovare a soluțiilor și proiectelor Smart City din România.

Etapa de la Târgoviște a reunit administrația centrală și locală, mediul academic, economic, precum și reprezentanții societății civile, bucurându-se de participarea domnului Daniel-Cristian Stan, primarul Municipiului Târgoviște, a domnului Ștefan Corneliu și a doamnei Carmen Georgeta Holban, deputați de Dâmbovița, a doamnei Monica Ilie, viceprimarul Municipiul Târgoviște, a doamnei Mureşan Florina-Ramona, subprefect al Județului Dâmbovița, a domnului Ivan Vasile Ivanoff, secretarul Județului Dâmbovița, a domnului Ioan Corneliu Sălișteanu, prorector al Universității Valahia din Târgoviște și a domnului Gelu Rusescu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița.

O premieră absolută a fost însă schimbul de bune practici realizat între Primăria Sectorului 4 al Municipiului București, membră ARSC, reprezentată de City Manager-ul, domnul Ioan Gâf-Deac și Primăria Municipiului Târgoviște, reprezentată de primarul său, domnul Cristian Stan. Au fost prezentate de ambele părți, proiecte de impact, proiecte care schimbă comunitățile locale, indiferent de dimensiunea acestora. 

În deschidere, gazda evenimentului, domnul Daniel-Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, a vorbit despre implementarea conceptului de Smart City în dezvoltarea urbanistică a municipiului, anunțând, în premieră, lansarea unei aplicații de raportare a diferitelor incidente în municipiul pe care îl conduce.

“Municipiul Târgoviște se situează pe locul 2 național privind absorbția de fonduri europene, cu un cuantum de 748 euro/locuitor și are la acest moment depuse spre finanțare dar și în fază de precontractare și desfășurare a procedurilor de achiziție publică un număr de 4 proiecte ce urmăresc conceptul SMART, ce vine în sprijinul cetățenilor și al administrației publice locale. Primul proiect, realizat atât cu fonduri proprii, cât și cu finanțare din partea Administrației Fondului de Mediu, se referă la dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor cu energie prin achiziția a 4 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibrid. Al doilea proiect, în valoare totală de 28 de milioane de euro, se referă la eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public stradal din Municipiul Târgoviște, prin implementarea unui sistem eficient și ecologic de iluminat public ce va reduce semnificativ consumul de energie neregenerativă. De asemenea, în cel mult 3 săptamâni, târgoviștenii vor avea la dispoziție propria aplicație de raportare a incidentelor, astfel încât să fie facilitată transmiterea continuă și structurată a informațiilor dinspre cetățeni spre administrația publică și invers.”

Domnul Ivan Vasile Ivanoff, secretarul Județului Dâmbovița, a transmis deschiderea Consiliului Județean Dâmbovița, față de proiectele inovatoare, menite să sporească calitatea vieții cetățenilor și să optimizeze funcționarea instituțiilor:

“Consiliului Județean Dâmbovița își doreste identificarea și implementarea acelor solutii integrate care să aibă efecte  benefice asupra unui număr cât mai mare de cetățeni. Municipiul Târgoviște, fostă capitală a României, merită să beneficieze de proiecte inovatoare atât pentru potențialul cultural-istoric pe care îl deține, cât și ca important pol economic pentru dezvoltarea regiunii Sud-Muntenia. Sperăm că împreună vom reuși consolidarea legislatiei și dezvoltarea armonioasă a regiunii, cu costuri minime și măsuri cât mai prietenoase cu mediul.”

Asseco SEE Romania, unul dintre cei mai importanți integratori IT și dezvoltatori de aplicații bancare la nivel național, companie cu peste 24000 angajați la nivelul grupului, reprezentată la eveniment de domnul Alex Olteanu, BDM – Public Sector, a prezentat soluții concrete pentru smart education și smart mobility. Extrem de apreciată a fost totodată soluția companiei pentru digitalizarea completă a unei primării, prezentând în acest sens un sistem informatic integrat pentru un cadru de management și lucru colaborativ bazat proces, colaborare, care vor ajuta instituția să gestioneze și să eficientizeze fluxurile de lucru și să distribuie informațiile intern pentru a genera reale beneficii în ceea ce privește eficacitatea, eficiența și livrarea serviciilor către cetățean în mediu electronic.

Domnul Ioan Corneliu Sălișteanu, prorector al Universității Valahia din Târgoviște a prezentat principalele proiecte și colaborări ale instituției, care se încadrează în verticalele Smart City:

“Ne lăudăm cu faptul că suntem o universitate cu mici valențe anteprenoriale. Am înființat Institutul de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară, care are care ca domeniu fundamental energia produsă din surse regenerabile, smart metering, smart grid ș.a.m.d. Nu numai partea de cercetare este importantă ci și colaborarea cu diverși actori industriali sau din administrația publică. Cu Primăria Municipiului Târgoviște avem un proiect pentru înființarea și organizarea unui centru de cercetare în domeniul vehiculelor electrice, suntem în discuții avansate pentru înființarea unui laborator de IoT, urmată de un parteneriat cu  un producător auto, prin Centrul Tehnic de Cercetare de la Titu, privind înființarea unui program de masterat în limba engleză în domeniul vehiculelor electrice, cu scopul de a crea specialiști atat pentru grup cât și pentru comunitatea târgovișteană. Universitatea Valahia poate să contribuie la dezvoltarea comunităților prin proiecte de tip Smart City atât pe partea de cercetare, de educație și formare experți, cât și pe zona de conștientizare a populației privind beneficiile unor astfel de proiecte inovatoare.” 

Domnul Ioan Gâf-Deac, administrator public al Primăriei Sectorului 4 al Municipiul București a venit în completarea evenimentului cu o prezentare a principalelor proiecte de tip Smart City implementate de administrația pe care o conduce, ca exemplu de bune practici. Printre acestea putem aminti un sistem informatic integrat de atribuire și gestiune a parcărilor de reședință/ publice, la nivelul Sectorului 4 al Municipiului București, o rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice, sisteme de plată moderne ale taxelor și impozitelor în Sectorul 4 și sisteme on-line de obținere a autorizărilor comerciale și a documentațiilor de urbanism.

Strategia managerială a Direcției Mobilitate Urbană Sector 4 a inclus și crearea unui sistem digital de gestiune a solicitărilor, petițiilor și arestului de documente administrative. De la momentul lansării, la data de 14.09.2018, și până la 10.05.2019 au fost înregistrate 31700 de tickete (solicitări, petiții, cereri etc). S-a răspuns (ticket închis/problemă soluționată) la 28815 dintre acestea.

Orange Romania prin reprezentanții săi, domnul Morărașu Adrian Marian, BDM IT&C și domnul Anghel Laurențiu Ștefan, Corporate Sales Administrator a prezentat un produs nou, Flux Vision, ce deservește nevoile unui Smart City și oferă suport în luarea deciziilor de business. Astfel, acesta permite măsurarea prezenței într-un teritoriu definit, permițând identificarea orelor de vârf, durata și obiceiurile vizitatorilor/rezidenților, inclusiv analiza fluxului de populație.

Soluția permite cunoașterea populației, separarea vizitatorilor și a rezidenților și identificarea vârstei și a genului. Toate aceste informații permit definirea unei strategii personalizate atât prin adaptarea infrastructurii (info point-uri, transport, unități de cazare, parcări, etc) cât și prin adaptarea serviciilor și a metodelor de comunicare, ținând cont de diverse profile de vizitatori/rezidenți. În cele din urmă, soluția permite monetizarea informațiilor inclusiv prin corelarea informațiilor cu alte surse. 

Partenerii instituționali: Guvernul României – Ministerul Energiei, Primăria Municipiului Târgoviște, CNMR, Institutul de Studii Liberale.

Parteneri: Asseco România, First Bank, Orange România, Dell EMC, Microsoft, Dewatering & Silent Piling, Novitas 3D City, BMF Grup.

Parteneri media: Bursa, Ziare.com, Business24, iBusiness România, Financiarul.ro, Matek.ro, Trenchless România Magazine, Transilvania Business Magazine, Mesagerul de Sibiu.

Alege rolul pe care îl ai în ecosistemul Smart City

Asociația Română pentru Smart City alături de unii dintre cei mai importanți parteneri din industrie este parte activă în lansarea proiectului Satu Mare Smart City.

Companii partenere

Companiile private în ecosistemul Smart City Pentru companiile private, proiectele Smart City prezintă o oportunitate...

Instituție publică

Mediul academic

Verticalele Smart City

Introducerea IoT în conceptul de Smart City |ARSC

Ce este Smart City?

Este greu să obținem o singură definiție a acestui concept. În ultimii ani, deși...
Smart Governance arscm

Smart Citizen

smart economy arscm

Smart Economy

smart environment arscm

Smart Environment

Noutăți Smart City

Jane Jacobs – viziune de dezvoltare a spațiilor publice

Pandemia de COVID-19 ne-a impus noi reguli și moduri de a ne trăi viața de zi cu zi, determinând schimbări de gândire și mentalitate...

AERO 360 – soluție de reducere a poluării și de diminuare a agenților patogeni...

AERO 360 Produs dezvoltat și prezentat în parteneriat cu CCTI. Inca de la inceput partenerii nostri ne-au solicitat sa le rezolvam cele mai complexe probleme. Au...

Bani europeni pentru proiectele Smart City din România

Comisia Europeană a lansat „100 Intelligent Cities Challenge” (ICC) În 2017, Comisia Europeană a lansat Digital Cities Challenge pentru a ajuta 41 de orașe din...

Cetățeanul Inteligent vs. Pandemia de COVID-19

Află Ce Face Un Smart Citizen în timp de Pandemie. Cetățeanul Inteligent vs. Pandemia de COVID-19   Cetățeanul inteligent este cel mai important instrument al orașelor...

Indicatori ai unui Smart City pe Timp de Pandemie

Context Noua criză de coronavirus reprezintă piatra de încercare pentru toate orașele inteligente la nivel global, iar dacă pentru unele, criza poate fi gestionată mai...

Știrile partenerilor ARSC

Dell Technologies: webinar gratuit pentru lucrul de acasă mai productiv

Unde suntem? Într-un mod complet neașteptat, ne regăsim cu toții într-o situație dificilă, care aduce mari provocări modului în care business-urile își desfășoară activitatea. Pe...

5 milioane de euro din fonduri europene pentru Iaşi Velo City

Iași Velo City În ședința extraordinară organizată online marți, 14 aprilie, Consiliul Local a aprobat modificarea proiectului „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate...

Evenimentul de lansare a Romanian Business Chamber and Network

În România există antreprenori de succes, foarte buni, care au nevoie de sprijin pentru a-și internaționaliza afacerile, a afirmat, ieri, în cadrul conferinței de...
ARSCa fost speaker la gala bursa 2019

Gala BURSA 2019 – un triumf

Gala bursa - Stil şi eleganţă, strălucire şi fast, lumină şi culoare, muzică şi dans, premii şi surprize - sunt câteva dintre ingredientele Galei...

Eduard Dumitrascu, președintele ARSC moderator la Rising Cities. Smart Future

Asociația Română pentru Smart City este partener strategic al Business Review în cadrul conferinței Rising Cities. Smart Future Președintele ARSC Eduard Dumitrașcu va modera panelul...

Despre ARSC

ARSC – Raport de activitate 2019

Raportul de activitate al ASOCIAȚIEI ROMÂNE PENTRU SMART CITY în anul 2019 Consecventă misiunii și rolului asumat, Asociația Română Pentru Smart City a continuat prin...
ARSC - Raportul de activitate pentru 2018 - principalele acțiuni și programe

ARSCM – Raport de activitate 2018

Asociația Română Pentru Smart City a continuat pe parcursul anului 2018, strategia de promovare a conceptelor smart city, prin derularea programelor deja cunoscute comunităților...
misiunea arscm

Misiunea și obiectivele ARSC

Misiunea Crearea Industriei Smart City în România! Obiectivele – Dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din România; – Promovarea conceptelor Smart City în rândul decidenților - Caravana Smart City; – Educarea decidenților...

Comunicate presă

ING Bank România – Main Partner în cadrul DevTalks Reimagined, cel mai mare eveniment...

ING Bank România se alătură ca partener principal celei mai mari conferințe virtuale - DevTalks Reimagined. Evenimentul este dedicat profesioniștilor IT din România, dar și...

Bani europeni pentru proiectele Smart City din România

Comisia Europeană a lansat „100 Intelligent Cities Challenge” (ICC) În 2017, Comisia Europeană a lansat Digital Cities Challenge pentru a ajuta 41 de orașe din...

Industria Smart City – Soluția României Post-Criză

Industria Smart City - Soluția României Post-Criză România de mâine stă sub semnul DIGITALIZĂRII!  Criza actuală demonstrează necesitatea implementării rapide a soluțiilor inteligente în toate segmentele...

Tuturor comunităților inteligente din România

Dragi români, Trăim vremuri fără precedent, care aduc cu sine numeroase provocări, provocări ce vor determina, în mod inevitabil, schimbări la nivelul conduitei noastre de...
CIO Council Romania

Conferința Națională CIO Council România – a VIII-a ediție, reprogramată pentru data de 17 iunie 2020

Conferința Națională CIO Council România – a VIII-a ediție: The CIO Leadership in the New AI World Order, a fost amânată din cauza COVID-19 și reprogramată pentru data de 17 iunie 2020 Având în vedere situația la nivel național și internațional generată de coronavirus și de cele mai recente măsuri luate de autoritățile române, Asociația Directorilor...

Verticalele Smart City

smart mobility arsc

Smart Mobility

Ce înseamnă de fapt Smart Mobility și la ce se referă? Îmbunătățirea infrastructurii unui oraș reprezintă un pas important în călătoria unui smart city către...
Introducerea IoT în conceptul de Smart City |ARSC

Ce este Smart City?

Este greu să obținem o singură definiție a acestui concept. În ultimii ani, deși se vorbește din ce în ce mai des despre dezvoltarea...
smart economy arscm

Smart Economy

Ce este Smart Economy? Noțiunea de Smart Economy suprinde mai multe aspecte din interiorul unui oraș (capital uman, social, urbanism, infrastructură, IT etc.). Astfel, Smart...

Smart Living

Ce este Smart Living? Vrem să trăim în orașe inteligente, sigure, curate, sănătoase, inclusive și rezistente; orașele care oferă oportunități economice și o calitate înaltă...
Smart Governance arscm

Smart Citizen

Ce este Smart Citizen În esență, conceptul de oraș inteligent este un concept de succes, atâta timp cât acesta este corelat cu cel de cetățeni...