Caravana Smart City Târgoviște – Schimb de bune practici între municipalități

în data de

Primăria Municipiului Târgoviște a găzduit luni, 13 mai 209, programul național Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Programul, organizat de Asociația Română pentru Smart City, se desfășoară din anul 2017 sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program național de promovare a soluțiilor și proiectelor Smart City din România.

Etapa de la Târgoviște a reunit administrația centrală și locală, mediul academic, economic, precum și reprezentanții societății civile, bucurându-se de participarea domnului Daniel-Cristian Stan, primarul Municipiului Târgoviște, a domnului Ștefan Corneliu și a doamnei Carmen Georgeta Holban, deputați de Dâmbovița, a doamnei Monica Ilie, viceprimarul Municipiul Târgoviște, a doamnei Mureşan Florina-Ramona, subprefect al Județului Dâmbovița, a domnului Ivan Vasile Ivanoff, secretarul Județului Dâmbovița, a domnului Ioan Corneliu Sălișteanu, prorector al Universității Valahia din Târgoviște și a domnului Gelu Rusescu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița.

O premieră absolută a fost însă schimbul de bune practici realizat între Primăria Sectorului 4 al Municipiului București, membră ARSC, reprezentată de City Manager-ul, domnul Ioan Gâf-Deac și Primăria Municipiului Târgoviște, reprezentată de primarul său, domnul Cristian Stan. Au fost prezentate de ambele părți, proiecte de impact, proiecte care schimbă comunitățile locale, indiferent de dimensiunea acestora. 

În deschidere, gazda evenimentului, domnul Daniel-Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, a vorbit despre implementarea conceptului de Smart City în dezvoltarea urbanistică a municipiului, anunțând, în premieră, lansarea unei aplicații de raportare a diferitelor incidente în municipiul pe care îl conduce.

“Municipiul Târgoviște se situează pe locul 2 național privind absorbția de fonduri europene, cu un cuantum de 748 euro/locuitor și are la acest moment depuse spre finanțare dar și în fază de precontractare și desfășurare a procedurilor de achiziție publică un număr de 4 proiecte ce urmăresc conceptul SMART, ce vine în sprijinul cetățenilor și al administrației publice locale. Primul proiect, realizat atât cu fonduri proprii, cât și cu finanțare din partea Administrației Fondului de Mediu, se referă la dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor cu energie prin achiziția a 4 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibrid. Al doilea proiect, în valoare totală de 28 de milioane de euro, se referă la eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public stradal din Municipiul Târgoviște, prin implementarea unui sistem eficient și ecologic de iluminat public ce va reduce semnificativ consumul de energie neregenerativă. De asemenea, în cel mult 3 săptamâni, târgoviștenii vor avea la dispoziție propria aplicație de raportare a incidentelor, astfel încât să fie facilitată transmiterea continuă și structurată a informațiilor dinspre cetățeni spre administrația publică și invers.”

Domnul Ivan Vasile Ivanoff, secretarul Județului Dâmbovița, a transmis deschiderea Consiliului Județean Dâmbovița, față de proiectele inovatoare, menite să sporească calitatea vieții cetățenilor și să optimizeze funcționarea instituțiilor:

“Consiliului Județean Dâmbovița își doreste identificarea și implementarea acelor solutii integrate care să aibă efecte  benefice asupra unui număr cât mai mare de cetățeni. Municipiul Târgoviște, fostă capitală a României, merită să beneficieze de proiecte inovatoare atât pentru potențialul cultural-istoric pe care îl deține, cât și ca important pol economic pentru dezvoltarea regiunii Sud-Muntenia. Sperăm că împreună vom reuși consolidarea legislatiei și dezvoltarea armonioasă a regiunii, cu costuri minime și măsuri cât mai prietenoase cu mediul.”

Asseco SEE Romania, unul dintre cei mai importanți integratori IT și dezvoltatori de aplicații bancare la nivel național, companie cu peste 24000 angajați la nivelul grupului, reprezentată la eveniment de domnul Alex Olteanu, BDM – Public Sector, a prezentat soluții concrete pentru smart education și smart mobility. Extrem de apreciată a fost totodată soluția companiei pentru digitalizarea completă a unei primării, prezentând în acest sens un sistem informatic integrat pentru un cadru de management și lucru colaborativ bazat proces, colaborare, care vor ajuta instituția să gestioneze și să eficientizeze fluxurile de lucru și să distribuie informațiile intern pentru a genera reale beneficii în ceea ce privește eficacitatea, eficiența și livrarea serviciilor către cetățean în mediu electronic.

Domnul Ioan Corneliu Sălișteanu, prorector al Universității Valahia din Târgoviște a prezentat principalele proiecte și colaborări ale instituției, care se încadrează în verticalele Smart City:

“Ne lăudăm cu faptul că suntem o universitate cu mici valențe anteprenoriale. Am înființat Institutul de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară, care are care ca domeniu fundamental energia produsă din surse regenerabile, smart metering, smart grid ș.a.m.d. Nu numai partea de cercetare este importantă ci și colaborarea cu diverși actori industriali sau din administrația publică. Cu Primăria Municipiului Târgoviște avem un proiect pentru înființarea și organizarea unui centru de cercetare în domeniul vehiculelor electrice, suntem în discuții avansate pentru înființarea unui laborator de IoT, urmată de un parteneriat cu  un producător auto, prin Centrul Tehnic de Cercetare de la Titu, privind înființarea unui program de masterat în limba engleză în domeniul vehiculelor electrice, cu scopul de a crea specialiști atat pentru grup cât și pentru comunitatea târgovișteană. Universitatea Valahia poate să contribuie la dezvoltarea comunităților prin proiecte de tip Smart City atât pe partea de cercetare, de educație și formare experți, cât și pe zona de conștientizare a populației privind beneficiile unor astfel de proiecte inovatoare.” 

Domnul Ioan Gâf-Deac, administrator public al Primăriei Sectorului 4 al Municipiul București a venit în completarea evenimentului cu o prezentare a principalelor proiecte de tip Smart City implementate de administrația pe care o conduce, ca exemplu de bune practici. Printre acestea putem aminti un sistem informatic integrat de atribuire și gestiune a parcărilor de reședință/ publice, la nivelul Sectorului 4 al Municipiului București, o rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice, sisteme de plată moderne ale taxelor și impozitelor în Sectorul 4 și sisteme on-line de obținere a autorizărilor comerciale și a documentațiilor de urbanism.

Strategia managerială a Direcției Mobilitate Urbană Sector 4 a inclus și crearea unui sistem digital de gestiune a solicitărilor, petițiilor și arestului de documente administrative. De la momentul lansării, la data de 14.09.2018, și până la 10.05.2019 au fost înregistrate 31700 de tickete (solicitări, petiții, cereri etc). S-a răspuns (ticket închis/problemă soluționată) la 28815 dintre acestea.

Orange Romania prin reprezentanții săi, domnul Morărașu Adrian Marian, BDM IT&C și domnul Anghel Laurențiu Ștefan, Corporate Sales Administrator a prezentat un produs nou, Flux Vision, ce deservește nevoile unui Smart City și oferă suport în luarea deciziilor de business. Astfel, acesta permite măsurarea prezenței într-un teritoriu definit, permițând identificarea orelor de vârf, durata și obiceiurile vizitatorilor/rezidenților, inclusiv analiza fluxului de populație.

Soluția permite cunoașterea populației, separarea vizitatorilor și a rezidenților și identificarea vârstei și a genului. Toate aceste informații permit definirea unei strategii personalizate atât prin adaptarea infrastructurii (info point-uri, transport, unități de cazare, parcări, etc) cât și prin adaptarea serviciilor și a metodelor de comunicare, ținând cont de diverse profile de vizitatori/rezidenți. În cele din urmă, soluția permite monetizarea informațiilor inclusiv prin corelarea informațiilor cu alte surse. 

Partenerii instituționali: Guvernul României – Ministerul Energiei, Primăria Municipiului Târgoviște, CNMR, Institutul de Studii Liberale.

Parteneri: Asseco România, First Bank, Orange România, Dell EMC, Microsoft, Dewatering & Silent Piling, Novitas 3D City, BMF Grup.

Parteneri media: Bursa, Ziare.com, Business24, iBusiness România, Financiarul.ro, Matek.ro, Trenchless România Magazine, Transilvania Business Magazine, Mesagerul de Sibiu.

Alege rolul pe care îl ai în ecosistemul Smart City

Asociația Română pentru Smart City alături de unii dintre cei mai importanți parteneri din industrie este parte activă în lansarea proiectului Satu Mare Smart City.

Companii partenere

Companiile private în ecosistemul Smart City Pentru companiile private, proiectele Smart City prezintă o oportunitate...

Instituție publică

Mediul academic

oraș inteligent - societatea civilă

Societatea civilă

Verticalele Smart City

Introducerea IoT în conceptul de Smart City |ARSC

Ce este Smart City?

Este greu să obținem o singură definiție a acestui concept. În ultimii ani, deși...
Smart Governance arscm

Smart Citizen

smart economy arscm

Smart Economy

smart environment arscm

Smart Environment

Noutăți Smart City

vehicule electrice fără șofer - arsc

Viena testează microbuze fără șofer

Din 6 iunie locuitorii din Seestadt un cartier al Vienei pot circula cu două vehicule electrice fără șofer. Autovehiculele fără șofer sunt testate de Wiener...
tehnologia 5G

China emite licențe 5G către patru firme locale

Ministerul Chinez al Industriei și Tehnologiei Informațiilor a marcat un reper major în cursa Chinei pentru a implementa și populariza tehnologia 5G și a...
NO-DIG - Soluția pentru Smart City TRENCHLESS | ARSCM

Soluția pentru Smart City TRENCHLESS (no-dig)

Orice plan de dezvoltare a infrastructurii trebuie să țină cont de crearea/ construcția/ instalarea, renovarea, repararea, întreținerea și înlocuirea serviciilor utilitare fără posibilitatea accesului...
Mașini electrice - Auto Shanghai 2019: Renault City K-ZE | ARSC

(video) Auto Shanghai 2019: Premieră mondială – Noul electromobil global Renault City K-ZE

Renault a venit la Salonul Auto Internaţional de la Shanghai să prezinte o maşină globală care ar trebui să lovească puternic segmentul de mașini...
Huawei - oprită să participe la dezvoltarea rețelelor 5G | ARSC

Cum joacă România în afacerea Huawei? America și-a avertizat aliații, inclusiv Bucureștiul, că va...

România ezită deocamdată să își clarifice poziția în scandalul international care privește compania chineză Huawei. SUA și-a avertizat recent aliații că își vor diminua...

Știrile partenerilor ARSC

ARSCa fost speaker la gala bursa 2019

Gala BURSA 2019 – un triumf

Gala bursa - Stil şi eleganţă, strălucire şi fast, lumină şi culoare, muzică şi dans, premii şi surprize - sunt câteva dintre ingredientele Galei...

Eduard Dumitrascu, președintele ARSC moderator la Rising Cities. Smart Future

Asociația Română pentru Smart City este partener strategic al Business Review în cadrul conferinței Rising Cities. Smart Future Președintele ARSC Eduard Dumitrașcu va modera panelul...
asseco see

Asseco SEE participă anul acesta la Microsoft Envision Forum în calitate de ”Partner Of...

Bucuresti - 15 noiembrie 2019 - Asseco SEE participă în calitate de ”Partner Of The Year”, la cea de-a VII-a ediție a evenimentului anual de business...
DevCon2019

Google, RedHat, King și Oracle, printre companiile prezente în agenda primei ediții AICon, SecurityCon,...

Asociația Română pentru Smart City este partener DevCon, eveniment premium dedicat profesioniștilor IT despre ultimele noutăți pe teme din inteligența artificială, securitate, testare sau...
Transparența în Deva

Primăria Deva va înființa un Centru de Inovare și Imaginație Civică

Primăria Deva devine mai transparentă adoptând proiecte din sfera orașului inteligent În luna noiembrie, la Deva se va deschide Centrul de Inovare și Imaginație Civică,...

Despre ARSC

ARSC - Raportul de activitate pentru 2018 - principalele acțiuni și programe

ARSCM – Raport de activitate 2018

Asociația Română Pentru Smart City a continuat pe parcursul anului 2018, strategia de promovare a conceptelor smart city, prin derularea programelor deja cunoscute comunităților...
misiunea arscm

Misiunea și obiectivele ARSC

Misiunea Crearea Industriei Smart City în România! Obiectivele – Dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din România; – Promovarea conceptelor Smart City în rândul decidenților - Caravana Smart City; – Educarea decidenților...

Activitatea ARSCM în imagini

Imagini de la a V-a ediție a programului Caravana Smart City 2.0  13 Mai, Târgoviște - Primăria Municipiului Târgoviște, Sala de Ședințe Imagini de la a...

Comunicate presă

smart city

Primăria Iaşi anunţă un nou pas în programul Smart City

Primăria Iaşi anunţă un nou pas în programul Smart City. Municipiul Iaşi a semnat Declaraţia privind o acţiune comună pentru încurajarea transformării digitale durabile...
carta_romania_2030_asociatia_romana_smart_city

Carta România 2030

Cu prilejul celei de-a patra ediții a Galei Smart City Industry Awards, Asociația Română pentru Smart City în calitate de principală organizație a Industriei...
Caravana Smart City - etapa 2.0 a lansat Constanța Smart City | ARSCM

Caravana Smart City – etapa Constanța

Superbă primire și implicare a tuturor celor prezenți azi la Caravana Smart City etapa Constanța. Alături de dl Decebal Făgădău, Primarul Municipiului Constanța și...
iasi caravana smart city

Iași District Smart City – proiect de aproximativ 1,4 miliarde de euro anunțat în...

Municipiul Iași a găzduit luni, 10 iunie, programul național Caravana Smart City 2.0. - Implementarea. Evenimentul a avut loc la Primăria Municipiului Iași, Sala...

Primăria Municipiului Ploiești a anunțat în Caravana Smart City dezvoltarea mai multor proiecte pilot

Municipiul Ploiești a găzduit luni, 3 iunie, programul național Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate și...

Verticalele Smart City

smart mobility arsc

Smart Mobility

Ce înseamnă de fapt Smart Mobility și la ce se referă? Îmbunătățirea infrastructurii unui oraș reprezintă un pas important în călătoria unui smart city către...
Introducerea IoT în conceptul de Smart City |ARSC

Ce este Smart City?

Este greu să obținem o singură definiție a acestui concept. În ultimii ani, deși se vorbește din ce în ce mai des despre dezvoltarea...
smart economy arscm

Smart Economy

Ce este Smart Economy? Noțiunea de Smart Economy suprinde mai multe aspecte din interiorul unui oraș (capital uman, social, urbanism, infrastructură, IT etc.). Astfel, Smart...

Smart Living

Ce este Smart Living? Vrem să trăim în orașe inteligente, sigure, curate, sănătoase, inclusive și rezistente; orașele care oferă oportunități economice și o calitate înaltă...
Smart Governance arscm

Smart Citizen

Ce este Smart Citizen În esență, conceptul de oraș inteligent este un concept de succes, atâta timp cât acesta este corelat cu cel de cetățeni...