Top 10 cele mai importante momente din 2020

Articol publicat în categoria

Top 10 povești ale Asociației Române pentru Smart City în 2020

Anul 2020 a fost unul al provocărilor, al reinventării și al lucrurilor făcute cu pasiune și dedicare în cadrul Asociației Române pentru Smart City. Un an memorabil, al noutăților și al mediului online, cel din urmă devenind un instrument vital în derularea activităților obișnuite, dar și pentru conceperea inițiativelor unice, care au schimbat paradigma de derulare a numeroase proiecte ale Asociației Române pentru Smart City. Pentru a avea o viziune de ansamblu asupra poveștii noastre de-a lungul anului 2020, vă prezentăm 10 dintre cele mai valoroase și fructuoase activități ale noastre!

1. Webinar Smart City România
Începând cu luna Mai 2020, Asociația Română pentru Smart City a debutat cu un nou proiecte, respectiv „Webinar Smart City”, o inițiativă derulată exclusiv în mediul online, în format LIVE, în fiecare joi de la ora 14.00. Scopul proiectului este de a înțelege cum se dezvoltă comunitățile în care trăim și de a afla mai multe informații despre ultimele tendințe, produse, servicii și proiecte ale Industriei Smart City în România, toate prin lentila dezbaterilor alături de invitați speciali, actori principali ai industriei Smart City în România.

2. Programul „Academia Primarilor”
Proiectul „Academia Primarilor” s-a derulat în două sesiuni, cea de vară și cea de iarnă și este primul program academic de pregătire continuă dedicat reprezentanților administrației publice locale, fiind realizat de Asociația Română pentru Smart City, în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România. Primari, viceprimari sau administratori publici au avut oportunitatea unică de a interacționa cu lectorii programului, de a împărtăși experiența lor din administrația publică și de a-și îmbogăți cunoștințele în domeniul administrației publice. Cursanții au parcurs un traseu academic, practic și aplicat, bazat pe expertiza profesorilor și a mentorilor, acumulând cunoștințele necesare pentru a deveni lideri integri pentru comunitățile locale.

3. Platforma „Smart City România”
Asociația Română pentru Smart City a lansat platforma Smart City România, o platformă completă a industriei cu același nume, care integrează toți actorii importanți din domeniu: instituții publice și administrații locale preocupate de dezvoltare, optimizare și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, companii private care oferă produse și servicii Smart City și experți de renume, ale căror specializări acoperă toate domeniile relevante ale industriei Smart City. Smart City România este o platformă unică de networking care reunește factorii de decizie din întreaga industrie, oferindu-le acces la o gamă completă de informații și instrumente precum o bibliotecă completă cu studii și articole din industrie, exemple de bune practici în domeniul Smart City, catalogul celor mai noi soluții tehnologice apărute pe piață, licitații publice în derulare la nivel național și metode de finanțare disponibile la nivel național și internațional.

4. Revista Smart City Magazine
Asociația Română pentru Smart City a continuat redactarea revistei Smart City Magazine de-a lungul anului 2020, publicație ce a abordat subiecte de actualitate, inspirate de evoluția industriei Smart City în România, dar și la nivel global, în contextul dificultăților generate de pandemia de COVID-19.

5. Clusterul Smart City România
Asociația Română pentru Smart City a pus bazele Clusterului Smart City România, o rețea națională de cercetare, dezvoltare și inovare a comunităților creativ-inteligente. Inițiativa reprezintă o alianță de companii și instituții care, prin colaborare, își propune să dezvolte comunitățile locale din România și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor.

6. Centrul pentru Cercetare și Educație Urbană
Centrul pentru Cercetare și Educație Urbană (CCEU) s-a format la inițiativa Asociației Române pentru Smart City și este dezvoltat alături de principalii săi membri, parteneri și colaboratori. CCEU este un centru de cercetare interdisciplinar dedicat aplicării științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii în serviciul comunităților urbane din România. Principalele preocupări ale CCEU vizează dezvoltarea urbană durabilă a comunităților din România, prin abordarea unor domenii și tehnologii relevante, precum IoT, AI, VR, mediu, sănătate, siguranță, reziliență, planificare și gestionare urbană, politici urbane și regionale, finanțe, construcții sau operare și management.

7. Programul „City Air”
„City Air” este o inițiativă ce aparține Asociației Române pentru Smart City, concepută în cadrul Centrului pentru Cercetare și Educație Urbană. „City Air” este un program național care își propune să devină cea mai mare mișcare pentru îmbunătățirea calității aerului în școli. City Air este o soluție IoT concepută pentru a colecta informații și date despre calitatea aerului de la mai mulți senzori instalați în școlile din apropiere. Programul dorește să fie o platformă și un model pentru generarea de politici publice, care vizează – colectarea datelor / interpretarea datelor / acționarea locală / regională și națională. Proiectul „City Air” a fost inclus pe lista finaliștilor competiției „5G Orange Challenge” și va va primi susținere din partea Orange prin activități punctuale.

8. Ghidul Alegătorului Smart
Asociația Română pentru Smart City a lansat Ghidul Alegătorului Smart, un instrument de orientare adresat tuturor cetățenilor care își doresc să trăiască într-o comunitate modernă, dezvoltată, sustenabilă, cu servicii publice accesibile și de calitate. Lansat în contextul alegerilor locale din România, Ghidul a fost creat pentru a înțelege necesitatea proiectelor tip Smart City, a beneficiilor acestora și pentru a responsabiliza decidenții locali actuali și viitori. Acest instrument este despre viitorul comunităților noastre și despre toate conceptele ce intră sub umbrela unui oraș inteligent, pe înțelesul tuturor.

9. Proiectul „Orașul Inteligent 2030”
Competiția „Orașul inteligent 2030” este adresată tinerilor liceeni și vizează, pe de o parte, informarea tinerilor despre conceptele și componentele smart city, iar pe de altă parte implicarea activă a acestora în identificarea de posibile scenarii despre cum vor arăta orașele în 2030, din perspectiva dezvoltării unui oraș inteligent. Proiectul contribuie la creșterea capacității de sinteză a tinerilor și mai ales la creșterea nivelului de conștientizare a necesității implicării acestora în viața comunității.

 

10. Smart City Industry Awards 2020, ediția a 5-a
Asociația Română pentru Smart City a organizat în data de 20 decembrie cea de-a 5-a ediție a Smart City Industry Awards, evenimentul de premiere a oamenilor, instituțiilor și companiilor care au contribuit la dezvoltarea creativ-inteligentă a comunităților din România în acest an plin de provocări. Deși, pentru prima dată în cei 5 ani de existență, evenimentul s-a desfășurat în mediul online, Gala SCIA a reușit, și de această dată, să reunească și să premieze cei mai importanți actori ai industriei de Smart City din România, europarlamentari, primari de mari municipii, CEO ai unora dintre cele mai mari companii de pe piața națională sau reprezentanți ai mediului academic.

Gala-Smart-City-Industry-Awards-5-2020

Vă mulțumim pentru apreciere și susținere!