Dragi români,

Trăim vremuri fără precedent, care aduc cu sine numeroase provocări, provocări ce vor determina, în mod inevitabil, schimbări la nivelul conduitei noastre de zi cu zi, a tuturor. Suntem cu toții implicați în ceea ce se întâmplă la nivel mondial, iar unitatea și cooperarea rămân atuurile principale care se află la dispoziția tuturor în lupta împotriva noului coronavirus. Este incontestabil o perioadă tulburătoare și profund încărcată de incertitudini, însă prin optimism, încredere și spirit civic, comunitățile inteligente din România își vor relua făgașul natural al activităților de dezvoltare inteligentă pe termen lung.

În primul rând, pentru Asociația Română pentru Smart City (ARSC), siguranța și bunăstarea partenerilor și a tuturor membrilor care fac parte din ecosistemul nostru este o prioritate. Respectarea măsurilor impuse de autoritățile naționale și a sfaturilor organizațiilor internaționale, precum Organizația Mondială a Sănătății, conduita socială preventivă și simțul civic sunt cheia către depășirea rapidă și eficientă a acestei perioade care afectează întreaga lume. 

Asociația Română pentru Smart City este în continuare dedicată dezvoltării și stimulării comunităților creativ-inteligente din România, iar contextul epidemiologic actual ne demonstrează din ce în ce mai mult necesitatea implementării unor soluții smart și eficiente la nivelul societății, care să sporească gradul de funcționalitate al sistemelor publice, precum cel al sănătății. Evenimentele din prezent scot la suprafață oportunitățile și posibilitățile de dezvoltare viitoare pentru comunitățile inteligente din România, care de altfel ar trebui să devină un „must” al strategiilor de dezvoltare inteligentă urbană.

De data aceasta, după o lună de zile de așteptări, în care statul român ca întreg și-a demonstrat limitele și capabilitățile, suntem la un pas de dezastru. Este efectul multor ani de nerealizări, pentru care nu dorim să acuzăm pe nimeni și nici să facem judecăți de valoare. Luăm lucrurile așa cum sunt, suntem în criză și nu e timpul pentru analize profunde asupra motivelor care le-au generat. Realitatea este că acum este momentul ca fiecare dintre noi să se implice, să ajute, în măsura posibilităților fiecăruia. Să ieșim din actuala criză dar mai ales să ne pregătim pentru ce urmează – criza financiară. Acum este momentul pentru a ne uni forțele  – să înțelegem că binele colectiv este atributul tuturor. Nu există altă metodă de rezolvare. Această criză va redefini capacitatea națiunilor de a lucra colectiv.

Am lansat Carta România 2030 la Smart City Industry Awards, în decembrie 2019, având ca orizont de așteptare anul 2030 pentru digitalizarea României. Realitatea ne-a arătat că nevoia a deschis acest drum mai repede decât speram, în modul cel mai agresiv cu putință. Astfel, chiar dacă drumul e lung, se pun bazele digitalizării României. Sigur că este un proces de durată, sigur că este perfectibil, dar demonstrează că putem realiza lucruri extraordinare chiar sub presiune. 

Transferul tuturor activităților de zi cu zi în mediul online ca urmare a impactului noului coronavirus subliniază importanța crucială a tehnologiei atât în viața personală, cât și în cea profesională. Societatea în care trăim trebuie să fie pregătită să se adapteze unor astfel de posibile situații viitoare, iar sistemele tehnologice inteligente sunt instrumentul principal de funcționare a centrelor urbane inteligente. 

În mod cert, viitorul României stă sub semnul optimizării modului de funcționare a tuturor sistemelor și serviciilor publice, prin intermediul digitalizării și al noilor tehnologii. Sistemul medical, greu încercat în această perioadă, trebuie să beneficieze de avantajele pe care le implică telemedicina, respectiv îngrijirea medicală a pacienților de la distanță și comunicarea eficientă medic-pacient. Soluțiile inteligente în domeniul medical sunt vitale pentru siguranța tuturor pacienților din România, iar transformarea digitală și funcționarea pe baza noilor tehnologii a unităților medicale este o cerință a viitorului. 

Credem cu tărie în capacitățile de dezvoltare inteligentă a comunităților din România, iar Asociația Română pentru Smart City este aici să susțină și să consolideze toate inițiativele smart ale celor mai ambițioase comunități la nivel național.

Gândurile mele se îndreaptă către toți cei care fac eforturi în această perioadă pentru a combate criza în desfășurare și către toți partenerii și membrii ecosistemului ARSC, cărora le mulțumesc pentru implicare și devotament!

Cu prietenie, 

Eduard DUMITRAȘCU