Webinar ARSC Smart City vs. Pandemie: România se digitalizează într-un ritm accelerat

în data de

Webinar ARSC Smart City vs. Pandemie: România se digitalizează într-un ritm accelerat

Pe data de 21 mai, Asociația Română pentru Smart City a organizat primul webinar live dintr-o lungă serie de evenimente viitoare. Tema webinarului a fost Smart City vs. Pandemie, iar discuțiile au fost îndreptate spre răspunsul orașelor din România la criza cauzată de pandemia de virusul SARS-COV-2. Evenimentul a fost moderat de președintele ARSC, Eduard Dumitrașcu și i-a avut ca invitați speciali pe Daniela Popa, viceprimar al Sectorului 1, Ioan Gâf-Deac, director general al Direcției de Mobilitate Urbană din cadrul Primăriei Sectorului 4, București, Constantin Tomescu, viceprimar al Sectorului 6, București și Liviu Stanciu, expert elaborare strategie Smart City din cadrul Primăriei Alba-Iulia.

În cadrul webinarului au fost prezentate, în premieră, rezultatele studiului ARSC privind reacția autorităților locale și regionale la pandemie. Studiul a fost realizat în perioada 30.04.2020-11.05.2020 și cuprinde 81 de respondenți, dintre care 40 de primării, 17 consilii județene și 24 de prefecturi:

  • 25,31% dintre instituțiile respondente au implementat Ghișeul.ro pentru plata taxelor și impozitelor

  • 12,65% dintre instituții au implementat în această perioadă Semnătura electronică

  • 75,94% dintre instituții au comunicat cu cetățenii prin intermediul poștei electronice

  • 79,9 % dintre instituțiile intervievate și-au continuat activitățile de pe agenda curentă de dezvoltare a orașului, pe lângă acțiunile specifice pe care le-au demarat în contextul Covid-19

  • 84,81% dintre instituțiile respondente au declarat că au primit ajutor în gestionarea acestei crize din partea mediului privat și a ONG-urilor locale

  • 62,02% dintre instituțiile respondente au deja în vedere adoptarea unor măsuri preventive pentru a face față unui posibil nou val de îmbolnăviri

Primăria Sectorului 4 din București a pornit încă de acum 2 ani de zile în călătoria către digitalizarea serviciilor oferite cetățenilor și continuă investițiile în această direcție și în această perioadă de criză: ”De 2 ani de zile am început această cursă nebună, înțelegând de mult că totul se va translata spre zona de digitalizare, tocmai pentru creșterea eficienței și pentru a oferi oamenilor servicii publice de calitate. În sfârșit am finalizat proiectul de digitalizare a Direcției de Taxe și Impozite Locale, partea de documentație fiscală putând fi acum obținută acum online, cu semnătură electronică calificată, pe email. Am primit feedback din partea cetățenilor că documentele eliberate de noi nu sunt recunoscute de alte autorități centrale și locale, așa că, împreună cu colegii mei de la celelalte sectoare am înființat o comisie la nivelul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență pentru compatibilizarea documentelor în format electronic, iar până la finalul lunii mai urmează să ne reunim pentru a rezolva această problemă. Prin acest demers, vom reuși o performanță istorică, practic vom uni în sfârșit bazele de date ale Direcțiilor de Taxe și Impozite Locale. Deși pandemia actuală ne-a distanțat social, sunt de părere că, la nivelul autorităților locale, a existat o apropiere, fiind forțați de situație să lucrăm mai bine împreună.”, potrivit lui Ioan-Gâf Deac, directorul Direcției de Mobilitate Urbană din cadrul Primăriei Sectorului 4. De asemenea, Primăria Sectorului 4 realizează investiții importante în instituțiile sanitare locale: ”Este datoria noastră morală și nu numai să facem investiții în sistemul medical. La începutul acestei crize, am donat 5 aparate de ventilație mecanică către spitalele din sector. Suntem în construcții, deși nu intră sub incidența noastră, la Spitalul Bagdasar Arseni cu două obiective de investiții foarte importante: construim o unitate nouă de primiri urgențe și o secție pentru mari arși, toate cu eforturi din buget local și din alte parteneriate pe care le avem.”

Un proiect inovator în România este reprezentat de modernizarea piețelor din Sectorul 4 și eliminarea corupției prin digitalizare: ”Am reușit să semnăm un contract cu Mastercard și avem un proiect în dezbatere publică de sprijinire a tuturor comercianților pentru implementarea de POS-uri în piețe și florării. Perioada aceasta ne-a permis să finalizăm Piața Sudului, cea mai modernă piață din România, cât și remodelarea Pieței Progresul. În premieră, în piețe va exista un soft pentru producători și persoane juridice care va permite închirierea tarabelor. Scăpăm de orice urmă de corupție din piețe prin acest proces, deoarece sistemul nu va mai permite decât închirierea unei singure tarabe, care va fi alocată aleator. La finalul fiecărei zile se poate prelungi închirierea spațiului pentru ziua următoare, folosind un aparat Self Pay și prin scanarea unui card de producător furnizat de primărie. Acest proiect vine în sprijinul comunității locale și sunt sigur că o să avem piețe cu mai mulți producători autentici decât aveam înainte.”

Viceprimarul Sectorului 6, Constantin Tomescu, a reiterat nevoia unor acte normative la nivel central pentru interconectarea instituțiilor: ”Lipsa coeziunii între instituții face procesul de digitalizare mai complicat. România are nevoie de o gândire unitară la nivel central, astfel încât procesul acesta de digitalizare să poată fi util. Discutăm despre necesitatea unui act normativ prin care bazele de date să devină interconectate.” Potrivit acestuia, Primăria Sectorului 6 a depus eforturi considerabile pentru digitalizarea serviciilor sale și va continua să investească în acest proces: ”Primăria fără Hârtie este un proiect demarat la finalul anului trecut de Primăria Sectorului 6, prin POCA. Acest program urmărește digitalizarea instituției, fiecare cetățean putând să acceseze 90% din serviciile Primăriei cu ajutorul unui cont cu user și parolă. Avem și alte proiecte de digitalizare finalizate: un proiect pentru segmentul de parcări din sector, pentru care emitem contracte online, plata taxelor și impozitelor printr-o aplicație mobilă, prin care oamenii se pot conecta și își pot verifica datele și rolul fiscal de la Sectorul 6 direct pe telefon.”

Potrivit viceprimarului Sectorului 1 din București, Daniela Popa, aproximativ 80% din fondurile locale au fost redirecționate în această perioadă către rezolvarea urgențelor cauzate de pandemia de COVID-19: ”Am avut multe inițiative pentru rezolvarea acestei situații, prima fiind implementarea unor sisteme de telemedicină pentru instituțiile sanitare locale. Imediat cum s-au închis școlile am achiziționat tablete pentru elevii din Sectorul 1. Cu toate că noi eram un pic în urmă cu digitalizarea, am reușit să lansăm în această perioadă ”Platforma Cetățeanului”, unde locuitorii pot accesa serviciile digitale oferite de primărie. Există, într-adevăr, probleme cu interconectarea primăriilor și cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Consider că, pentru rezolvarea acestei situații, România ar avea nevoie de un GIS la nivel național. Am început deja distribuția de măști de protecție pentru fiecare locuitor al Sectorului 1 și am reluat programul de reabilitare termică și programul de reabilitare al infrastructurii stradale. În plus, am reînnoit infrastructura IT din sector, deoarece era învechită și am lansat, în acest an, platforma de bugetare participativă. Consider că singurul efect pozitiv al acestei perioade dificile a fost digitalizarea și imboldul pe care l-a dat autorităților pentru accelerarea acestui proces în România.”

Eduard Dumitrașcu, președintele ARSC, a discutat despre lipsa unei viziuni integrate de Smart City la nivelul Municipiului București: ”Este poate cel mai mare regret al meu în calitate de președinte al ARSC, faptul că în București nu se întâmplă Smart City la nivelul la care eu aș vrea să se întâmple. Ne uităm pe harta României și sigur că vedem proiecte de Smart City extrem de dezvoltate, vedem ce se întâmplă la Alba Iulia, unde sunt peste 100 de diverse soluții și inițiative, toate integrate sub acest concept, Alba Iulia Smart City.”

Liviu Stanciu, expert elaborare Strategie Smart City Alba Iulia a discutat despre planurile de viitor ale orașului și importanța educației digitale: ”În primul rând, vreau să menționez faptul că Alba Iulia nu este încă un oraș smart, este un oraș își dorește să devină smart. Noi, cei din administrația locală, testăm foarte multe soluții în acest sens și în curând vom lansa în licitație publică și Strategia de Smart City a orașului. Prin POCA, avem deja aprobate 4 sau 5 proiecte, dintre care cel mai important este platforma de Open Data la care urmează să începem să lucrăm. Desfășurăm și procese de bugetare participativă și barometru comunitar și avem 10 canale de comunicare online principale cu cetățenii. În prima zi după declararea stării de urgență am creat website-ul informare.apullum.ro, unde am centralizat toate informațiile de interes pentru cetățeni. Tot în cadrul acestei platforme am demarat campania ”Ajutăm Seniorii”. Am mapat toate persoanele de peste 65 de ani, am creat o structură de voluntariat formată din aproximativ 100 de persoane, inițiativă care consider că poate fi redirecționată în continuare pentru sprijinul oamenilor care nu sunt familiarizați cu componentele de digitalizare.”

Întreaga discuție poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=RAthDX2Tjv4

Seria de webinarii live organizate de ARSC continuă în fiecare joi, începând cu ora 14:00, următorul avându-l ca invitat special pe Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 din București.

Alege rolul pe care îl ai în ecosistemul Smart City

Asociația Română pentru Smart City alături de unii dintre cei mai importanți parteneri din industrie este parte activă în lansarea proiectului Satu Mare Smart City.

Companii partenere

Companiile private în ecosistemul Smart City Pentru companiile private, proiectele Smart City prezintă o oportunitate...

Instituție publică

Mediul academic

Verticalele Smart City

Introducerea IoT în conceptul de Smart City |ARSC

Ce este Smart City?

Este greu să obținem o singură definiție a acestui concept. În ultimii ani, deși...
Smart Governance arscm

Smart Citizen

smart economy arscm

Smart Economy

smart environment arscm

Smart Environment

Noutăți Smart City

Florin Nemțanu, expert Smart Mobility ARSC – proiectele hyperloop vor ajunge și în România

Ieri, 25.06.2020, Asociația Română pentru Smart City (ARSC) a organizat un nou Webinar Smart City ce a avut drept subiect conceptul de Smart Mobility,...

Jane Jacobs – viziune de dezvoltare a spațiilor publice

Pandemia de COVID-19 ne-a impus noi reguli și moduri de a ne trăi viața de zi cu zi, determinând schimbări de gândire și mentalitate...

AERO 360 – soluție de reducere a poluării și de diminuare a agenților patogeni...

AERO 360 Produs dezvoltat și prezentat în parteneriat cu CCTI. Inca de la inceput partenerii nostri ne-au solicitat sa le rezolvam cele mai complexe probleme. Au...

Bani europeni pentru proiectele Smart City din România

Comisia Europeană a lansat „100 Intelligent Cities Challenge” (ICC) În 2017, Comisia Europeană a lansat Digital Cities Challenge pentru a ajuta 41 de orașe din...

Cetățeanul Inteligent vs. Pandemia de COVID-19

Află Ce Face Un Smart Citizen în timp de Pandemie. Cetățeanul Inteligent vs. Pandemia de COVID-19   Cetățeanul inteligent este cel mai important instrument al orașelor...

Știrile partenerilor ARSC

Conferința „Environmental & Sustainability Summit”

Revista Business Review organizează vineri, 5 iunie 2020, conferința online Environmental & Sustainability Summit, începând cu ora 10:00. Invitatul special, domnul Marius Vaščega, European Commission...

Dell Technologies: webinar gratuit pentru lucrul de acasă mai productiv

Unde suntem? Într-un mod complet neașteptat, ne regăsim cu toții într-o situație dificilă, care aduce mari provocări modului în care business-urile își desfășoară activitatea. Pe...

5 milioane de euro din fonduri europene pentru Iaşi Velo City

Iași Velo City În ședința extraordinară organizată online marți, 14 aprilie, Consiliul Local a aprobat modificarea proiectului „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate...

Evenimentul de lansare a Romanian Business Chamber and Network

În România există antreprenori de succes, foarte buni, care au nevoie de sprijin pentru a-și internaționaliza afacerile, a afirmat, ieri, în cadrul conferinței de...
ARSCa fost speaker la gala bursa 2019

Gala BURSA 2019 – un triumf

Gala bursa - Stil şi eleganţă, strălucire şi fast, lumină şi culoare, muzică şi dans, premii şi surprize - sunt câteva dintre ingredientele Galei...

Despre ARSC

ARSC – Raport de activitate 2019

Raportul de activitate al ASOCIAȚIEI ROMÂNE PENTRU SMART CITY în anul 2019 Consecventă misiunii și rolului asumat, Asociația Română Pentru Smart City a continuat prin...
ARSC - Raportul de activitate pentru 2018 - principalele acțiuni și programe

ARSCM – Raport de activitate 2018

Asociația Română Pentru Smart City a continuat pe parcursul anului 2018, strategia de promovare a conceptelor smart city, prin derularea programelor deja cunoscute comunităților...
misiunea arscm

Misiunea și obiectivele ARSC

Misiunea Crearea Industriei Smart City în România! Obiectivele – Dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din România; – Promovarea conceptelor Smart City în rândul decidenților - Caravana Smart City; – Educarea decidenților...

Comunicate presă

Florin Nemțanu, expert Smart Mobility ARSC – proiectele hyperloop vor ajunge și în România

Ieri, 25.06.2020, Asociația Română pentru Smart City (ARSC) a organizat un nou Webinar Smart City ce a avut drept subiect conceptul de Smart Mobility,...
Parteneriat strategic încheiat între Asociația Română pentru Smart City și Asociația Administratorilor Publici din România

Parteneriat strategic încheiat între Asociația Română pentru Smart City și Asociația Administratorilor Publici din...

Comunicat de presă Asociația Română pentru Smart City (ARSC) și-a unit forțele vineri, 12 iunie, cu Asociația Administratorilor Publici din România (AAPRO), pentru digitalizarea administrațiilor...

Webinar Smart City România: Cât de Smart este Sectorul 4?

Webinar Smart City România: Cât de Smart este Sectorul 4? Prezentarea proiectului Smart City Sector 4 Pe data de 28 mai, Asociația Română pentru Smart...
webinar arsc

Webinar ARSC Smart City vs. Pandemie: România se digitalizează într-un ritm accelerat

Webinar ARSC Smart City vs. Pandemie: România se digitalizează într-un ritm accelerat Pe data de 21 mai, Asociația Română pentru Smart City a organizat primul...
DevTalks

Pe 10-12 iunie se lansează cel mai complex eveniment IT virtual, DevTalks Reimagined

Pe 10-12 iunie se lansează cel mai complex eveniment IT virtual, DevTalks Reimagined Ce surprize au pregătit companiile pentru participanți Național, 2 iunie 2020, Organizat pentru...

Verticalele Smart City

smart mobility arsc

Smart Mobility

Ce înseamnă de fapt Smart Mobility și la ce se referă? Îmbunătățirea infrastructurii unui oraș reprezintă un pas important în călătoria unui smart city către...
Introducerea IoT în conceptul de Smart City |ARSC

Ce este Smart City?

Este greu să obținem o singură definiție a acestui concept. În ultimii ani, deși se vorbește din ce în ce mai des despre dezvoltarea...
smart economy arscm

Smart Economy

Ce este Smart Economy? Noțiunea de Smart Economy suprinde mai multe aspecte din interiorul unui oraș (capital uman, social, urbanism, infrastructură, IT etc.). Astfel, Smart...

Smart Living

Ce este Smart Living? Vrem să trăim în orașe inteligente, sigure, curate, sănătoase, inclusive și rezistente; orașele care oferă oportunități economice și o calitate înaltă...
Smart Governance arscm

Smart Citizen

Ce este Smart Citizen În esență, conceptul de oraș inteligent este un concept de succes, atâta timp cât acesta este corelat cu cel de cetățeni...
Scrie-ne acum
Suntem aici!
Mulțumim pentru vizită și interes. Cu ce vă putem ajuta?